Creșterea economică, o amăgire. Bogăția, sărăcia și bunăstarea națiunilor

Creșterea economică, o amăgire. Bogăția, sărăcia și bunăstarea națiunilor
Preț: 55,00 lei
Disponibilitate: în stoc la furnizor
ISBN: 978-606-44-0668-2
Editura:
Anul publicării: 2020
Pagini: 368

DESCRIERE

Creșterea economică, o amăgire. Bogăția, sărăcia și bunăstarea națiunilor - David Pilling
 
... ideea de economie globală este mai curând o abstracție care a dus la fetișizarea conceptului de creștere, cu consecințe devastatoare asupra raporturilor sociale și mai ales asupra mediului. Tocmai de aceea, cartea lui poate fi văzută ca o pledoarie pentru a renunța la ideea de PIB, care ne oferă o imagine foarte distorsionată asupra societății, și de a lansa o dezbatere despre ce și cum ar trebui măsurat pentru a cuantifica bunăstarea sau progresul unei societăți.
 
Timp de peste 70 de ani, societățile avansate ale lumii s-au uitat galeș în oglindă și au admirat ceea ce vedeau: creștere. Oglinda se numește produsul intern brut și a devenit principalul etalon în funcție de care judecăm bunăstarea unei eco-nomii sau a unei societăți. Economia (lucrul pe care PIB-ul își propune să-l măsoare) influențează totul. Nu o poți mirosi ori atinge, dar este zgomotul de fond al lumii moderne. Este principalul  combustibil  care  alimentează  titlurile  de  ziare, canalele de business și dezbaterile politice. Și totuși, pentru un concept fundamental, surprinzător de puțini oameni știu ce este economia sau cum îi cuantificăm progresul. Tot ce știm noi este că ea trebuie să crească mereu.
 
Creșterea  e  progenitura  epocii  manufacturiere,  iar PIB-ul a fost în primul rând proiectat pentru a măsura producția fizică. Îi vine greu să înțeleagă economiile moderne în care serviciile joacă un rol important: un defect grav în țările bogate, dominate de servicii, cum ar fi asigurările sau grădinăritul peisagistic. Nu se descurcă rău la contabilizarea producției de cărămizi, țevi de oțel  și biciclete, adică a „lucrurilor  care-ți  pot  cădea  pe  picior“.  Dar  dacă  îl  aplicăm tunsorilor, ședințelor de psihanaliză și descărcărilor de muzică de pe internet, va deveni extrem de ambiguu. Nu e potrivit să măsoare progresul, exact lucrul acela la care ne închipuim că merge de minune.
 
Una  dintre  problemele  creșterii  economice  este  fap-tul că ea are nevoie de creșterea neîncetată a producției și a consumului, care sunt strâns legate între ele. Dacă nu ne dorim tot mai multe lucruri, tot mai multe experiențe pentru care să plătim, creșterea va stagna, într-un final. Pentru ca  economiile  noastre  să  meargă  doar  înainte,  trebuie  să ne dovedim nesățioși. Baza economiei moderne este aceea că dorința noastră de a cumpăra lucruri noi nu are limite. Totuși, în adâncul sufletului, știm că un asemenea drum e nebunesc.
 
De fapt, începând din anul 1980, doar procentul superior de 0, 01% dintre americani (numai 16 000 de familii) a fost beneficiarul cvintuplării părții lor din bogăția națională. Ei se bucură acum  de  un  segment  mai  mare  din  economia  americană decât omologii lor din așa-zisa Gilded Age a ultimei părți din secolul al XIX-lea. Dacă economia țării tale crește doar pen-tru că bogații se îmbogățesc și mai mult, iar tu muncești din ce în ce mai tare doar pentru a-ți menține vechiul standard de viață, atunci ai dreptul să te întrebi cărui scop, mai exact, este destinată toată această creștere?
 
CUPRINS:
 
Introducere
Notă despre autor
Cultul creşterii  
 
PARTEA ÎNTÂI. Problemele legate de creştere
Monstrul lui Kuznets    
Răsplata pentru păcat
Cel bun, cel rău şi cel invizibil    
Un lucru bun în exces    
Cum mi-a furat internetul PIB-ul    
Ce e în neregulă cu omul obişnuit    

PARTEA A DOUA. Creşterea şi lumea în curs de dezvoltare
Elefanţi şi rubarbă    
Ştiinţa de a creşte        
Putere neagră, putere verde

PARTEA A TREIA. Dincolo de creştere
Un Domesday modern    
Lordul fericirii                     
PIB 2. 0    
Concluzia despre creştere        
Mulţumiri        
Note

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.0255 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.