Crăciunul cu tradiții, colinde și bucate alese

Crăciunul cu tradiții, colinde și bucate alese
Preț: 65,00 lei
Disponibilitate: în stoc la furnizor
ISBN: 978-973-47-3789-5
Editura:
Anul publicării: 2022
Pagini: 320
Categoria: Alimentatie

DESCRIERE

Crăciunul cu tradiții, colinde și bucate alese - Cristea Soimu Maria
 
De sărbători când familia se reunește, românul pune pe masă bucate tradiționale. Doar că, an de an, gătim tot mai puțin ca pe vremuri și mâncăm tot mai mult preparate de-a gata, procesate într-o fabrică și cumpărate dintr-un magazin. Farmecul nostalgic al rețetelor de altădată se mai regăsește astăzi doar pe etichetele ce înfățișează personaje purtând frumosul nostru port popular.
 
Dar când mama gătește în bucătărie, copiii (mici sau mari) se învârt prin preajmă, atrași de mirosurile îmbietoare. Peste ani, așezați la casa lor, își vor aminti cum era “acasă”.
 
Gastronomia unui popor face parte din cultura lui națională. Se pierd obiceiurile, ne pierdem rădăcinile. Deja ne-am pierdut colindătorii, îi mai vedem doar la televizor și prin satele răzlețe. Iar bradul îl putem lua gata împodobit; miroase a plastic și încape pe-o măsuță. E mai simplu așa. Dar e și mai trist.
 
Să reînviem, așadar tradițiile. Să reînvățăm colindele. Să gătim românește.
 
Într-un cuvânt, să ne bucurăm de viață!
 
CUPRINS:
 
Prefață. Spune-mi ce mănânci, ca să-ți spun cine ești
Introducere. Câteva puncte de plecare

PARTEA I. Bucătăria românească între ieri și azi

CAPITOLUL I. Rețete pentru fiecare zi... 27
Salate... 27
Sosuri... 37
Borșuri... 42
Ciorbe... 44
Supe... 46
Mâncăruri fără carne... 50
Rețete ovo-lacto-vegetariene... 57
Rețete ovo-lacto-vegetariene speciale... 67

CAPITOLUL II. Mezelicuri – aperitive calde pentru un pahar cu vin... 71

CAPITOLUL III. Rețetele bunicii... 80
Preparate din mălai și lactate... 80
Lichiu... 84
Pâinea noastră cea de toate zilele... 85
D-ale bătrânilor... 90

CAPITOLUL IV. Mâncăruri de post... 93
Borșuri... 93
Ciorbe... 95
Supe... 96
Mâncăruri scăzute... 99

PARTEA A II-A. Praznice la trecerea dintre ani

CAPITOLUL V. Crăciunul și perioada sa binecuvântată... 117
Introducere... 117
Rețete pentru sărbători și evenimente cu protocol fix... 117
Sâmbăta morților sau Moșii de toamnă... 117
Sâmbăta piftiilor... 119
Lăsatul Secului... 120
Ignatul... 122
Sfințirea caselor înainte de Crăciun... 126
Ziua de Ajun. Colindul... 126
Crăciunul... 128
Masa de Crăciun cu bucate alese... 131
Aperitive... 131
Felul principal... 134
Simfonia sarmalelor... 138
Deserturi pentru masa de Crăciun... 158
Anul Nou... 159

CAPITOLUL VI. Crăciunul copiilor... 162
Colinde... 163
În ziua de Crăciun, copiii noștri au invitați... 170
Poezioare pentru o atmosferă veselă... 178

CAPITOLUL VII. Rețete de iarnă... 192
Pregătirea porcului... 192
Rețete tradiționale din carne de porc... 193
Mâncăruri cu carne de porc, vită, oaie sau pasăre... 201
Dulciuri de casă... 225

CAPITOLUL VIII. Răsfățuri pentru gurmanzi... 237
Rețete boierești... 237
Rețete cu vânat... 242
Rețete cu pește și fructe de mare... 249

PARTEA A III-A. Meniuri cu specific

CAPITOLUL IX. 7 meniuri cu rețete celebre... 265
CAPITOLUL X. 7 meniuri cu rețete tradiționale... 276
CAPITOLUL XI. 7 meniuri pentru bolnavii de ficat... 285
CAPITOLUL XII. 7 meniuri pentru bolnavii de rinichi... 292
CAPITOLUL XIII. Meniuri regale... 299
CAPITOLUL XIV. Rețete biblice... 302
Bibliografie... 309
Mulțumiri... 310
Despre autoare... 311
 
 

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.0346 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.