Constantinopol. Ultimul mare asediu, 1453

Constantinopol. Ultimul mare asediu, 1453
Preț: 69,90 lei
Disponibilitate: în stoc la furnizor
ISBN: 978-606-587-604-0
Editura:
Anul publicării: 2022
Pagini: 374

DESCRIERE

Constantinopol. Ultimul mare asediu, 1453 - Roger Crowley
 
... volumul de față ne oferă o cronică a mult mai vastei dispute dintre creștinism și Islam. Vei descoperi o poveste incredibilă despre curajul și cruzimea umană, despre ingeniozitate tehnică, noroc, lașitate, prejudecăți și mister. Selecția surprinzătoare de imagini ale unor opere de artă, fotografii și ilustrații te ajută să vizualizezi figurile și întâmplările redate.
 
Astăzi un oraș cu 15 milioane de locuitori, în care viața îmbracă toate formele și culorile, Istanbulul a fost cândva, pe vremea când se intitula Constantinopol și era supranumit Mărul Roșu, un simbol al puterii lumești. Sultanul Mehmed al II-lea a fost atras de însăși iluzia asupra dominației întregii lumi, pe care o întreținea cu fast capitala vechiului și gloriosului Imperiu Bizantin.
 
Pe 6 aprilie 1453, ajungea în fața orașului armata otomană, însoțită de convoaie de măgari, cai și cămile, cu toate accesoriile de război și personalul care o deservea – mineri, bucătari, armurieri, clerici, tâmplari și achingii prădalnici. În urma ei veneau echipajele uriașe de boi și sutele de oameni care transpotau tunurile. Iar undeva în fundal se întrevedeau navele de război și corăbiile cu încărcături de lemn, cereale și ghiulele de tun. Din Anatolia, se îndreptau spre Bosfor cete de păstori, oameni sfinți, vagabonzi și persoane fără căpătâi, care însoțeau taberele, răspunzând chemării otomane la arme. Trecuseră 1123 de ani de când Constantinopolul devenise capitala celui mai puternic imperiu al lumii. Până în acel moment, depășise nu mai puțin de 23 de încercări de asediu și căzuse o singură dată, într-unul dintre cele mai bizare episoade ale istoriei creștine.
 
Istoricul britanic Roger Crowley mânuiește o multitudine de detalii istorice de o rară acuratețe pentru a crea un tablou medieval vibrant, de-a dreptul copleșitor. Cartea sa nu se rezumă la descrierea evenimentelor care au precedat acea zi de aprilie sau la redarea mișcărilor de oameni și de echipamente militare care au făcut posibilă cucerirea Constantinopolului pe 29 mai 1453.
 
În acest volum, regăsești deopotrivă informații inedite despre:
- Disputa dintre creștinism și Islam, pe parcursul căreia căderea Bizanțului a fost doar un episod succint.
- Mentalitatea uimitor de modernă a sultanului otoman, care după cucerire a transformat orașul într-un loc al toleranței religioase, în care a înflorit multiculturalismul.
- Aspectele uimitoare ale unei lumi aflate în pragul schimbării: dezvoltarea tunurilor, arta războiului de asediu, tacticile navale, credințele religioase, miturile și superstițiile oamenilor medievali.
 
Dar, mai presus de toate, vei afla din această carte povestea unui loc-cheie pentru comerț, apărare, hrană și spiritualitate, care a exercitat o atracție irezistibilă asupra armatelor care au bătut la porțile sale. Totodată, Crowley îți oferă, cu talentul și abilitatea unui mare romancier, o narațiune care te ține cu sufletul la gură. Și îți prezintă un spectacol construit cu claritatea de care numai un regizor vizionar ar putea da dovadă, în care pur și simplu prind viață tânărul sultan otoman și împovăratul împărat bizantin, precum și zecile de personaje secundare.
 
CUPRINS:
 
Prolog: Mărul Roșu
1. Marea în flăcări... 19
2. Visând la Istanbul... 36
3. Sultan și împărat... 53
4. „Retează-Gâtlej“... 72
5. Biserica întunecată... 88
6. Zidul și tunul... 105
7. Mai numeroși decât stelele... 125
8. Îngrozitoarea explozie a Învierii... 143
9. Vântul divin... 158
10. Vârtejuri de sânge... 176
11. Mașinării teribile... 197
12. Presimțiri și semne... 218
13. „Amintiți-vă această zi!“... 236
14. Porțile încuiate... 255
15. O mână de țărână... 271
16. Adevărata teroare a lumii... 292
Epilog: Locuri de odihnă... 311
Despre surse... 321
Note referitoare la surse... 329
Bibliografie... 339
Mulțumiri... 345
Index... 347
Credite pentru imagini... 371
 

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.0455 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.