Conduita vietii. Reflectii. Rugaciunea - dr. Alexis Carrel

Conduita vietii. Reflectii. Rugaciunea - dr. Alexis Carrel
Preț: 30,00 lei
Disponibilitate: în stoc la furnizor
ISBN: 9786061503933
Anul publicării: 2022
Pagini: 284
Categoria: Crestinism

DESCRIERE

Conduita vietii. Reflectii. Rugaciunea - dr. Alexis Carrel
 
... saracul Pasteur, spunea Alexis Carrel, daca ar putea vedea pe ce maini a incaput institutul sau i s-ar ridica parul in cap! Acest gen de apropo-uri, venind din partea unui om care a primit premiul Nobel, nu erau tocmai placute pentru cei care se stiau in cauza. De aceea dusmanii nu l-au ocolit cand le-a aparut in linia de tir... Alexis Carrel a fost doborat tocmai pentru ca a vrut sa faca ceva concret. Daca s-ar fi multumit, ca atatia altii, sa trancaneasca in loc sa actioneze, nimeni nu i-ar fi cautat pricina. Critica abstracta ii canta in struna lui Belzebuth, lasand impresia libertatii de opinie... (Michel Morineau)

Ne-am împotmolit în abstracţii în loc să înaintăm spre realitatea concretă susţine autorul. Ori exact prin denunţarea acestui mod de a privi lucrurile el se apropie de spiritul creştinismului. El va înţelege incomparabil mai bine ca alţii că Iisus din Nazaret a dat principii generale, valabile în eternitate pentru orice societate omenească luată în ansamblul ei, dar a venit şi pentru văduva din Nain, pentru Lazăr din Betania, pentru samarineancă, pentru orbul din naştere, pentru Maria Magdalena, pentru sluga sutaşului roman, pentru soacra lui Petru şi pentru mulţi alţii nenumăraţi şi nemenţionaţi în Evanghelii etc., adică pentru fiinţe umane concrete, autentice, nu pentru abstracţiunea OM, la care se referă ideologiile şi filozofia. Astfel că nu ne mai surprinde nici duritatea cu care respinge liberalismul şi democraţiile, fie capitaliste, fie socialiste. O asemenea atitudine nu putea să scape neobservată, când provenea de la un laureat al premiului Nobel pentru medicina...

Tot de pe această poziție a autorului se mai poate semnala demolarea conceptului ridicol de "formare a omului de tip nou". El afirmă textual: "A te crede capabil de a corija natura este o dovadă de mare orgoliu". Desigur, această întreprindere stă totuși în puterea tehnicilor de care se dispune azi, dar specimenul nou-creat al doctrinelor noastre nu va fi viabil.
 
El subliniază, de câte ori are ocazia, necesitatea respectării unui principiu fundamental și anume: "Omul trebuie să-şi regleze actele sale după structura lucrurilor care-l înconjoară şi după structura corpului şi sufletului său", iar pentru a realiza aceasta trebuie "o umilă supunere faţă de modurile imuabile de a fi ale lucrurilor".

CUPRINS:
 
Alexis Carrel, contemporanul nostru (Petre Tănăsescu)
Introducere (Anne Carrel)
Prefaţă
Planul lucrării

CONDUITA VIEŢII

Capitolul I
NESUPUNEREA LA REGULILE VIEŢII
Capitolul II
NECESITATEA SUPUNERII LA LEGILE
NATURALE.
Capitolul III
LEGILE FUNDAMENTALE ALE VIEŢII
Capitolul IV
BINELE ȘI RĂUL
Capitolul V
REGULILE DE CONDUITĂ.
Capitolul VI
APLICAREA REGULILOR DE CONDUITĂ.
Capitolul VII
ÎNVĂŢAREA REGULILOR DE CONDUITĂ.
APTITUDINEA UNEI CONDUITE RAȚIONALE
Capitolul VIII
ÎNVĂȚAREA REGULILOR VIEŢII
Capitolul IX
REUȘITA VIEŢII.

RUGĂCIUNEA

Prefaţă
Extras din,, Omul ființă necunoscută".
Introducere
Definiţia rugăciunii.
Tehnica rugăciunii. Cum să ne rugăm.
Când și unde să te rogi.
Efectele rugăciunii
Efectele psiho-fiziologice
Efectele curative (vindecări).
Însemnătatea rugăciunii
Concluzii
 
ADDENDA
Alexis Carrel, acest necunoscut... (Michel Morineau)
Index de nume
Mulţumiri

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie

Titluri de același autor

Created in 0.0368 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.