Colosul. Ascensiunea si decaderea imperiului american

Colosul. Ascensiunea si decaderea imperiului american
Preț: 49,95 lei
Disponibilitate: în stoc la furnizor
ISBN: 978-973-46-7855-6
Editura:
Anul publicării: 2019
Pagini: 328

DESCRIERE

Colosul. Ascensiunea si decaderea imperiului american - Niall Ferguson
 
... m-am apucat sa scriu aceasta carte din convingerea ca rolul Statelor Unite în lumea de astazi ar putea fi înteles mai bine prin comparatie cu imperii din trecut. Pentru mine era cât se poate de clar ca majoritatea americanilor nu prea se îndeamna sa aplice tarii lor termenul „imperiu", desi o minoritate influenta din politica (dupa cum confirma primul motto de mai sus) este mai putin inhibata. Dar ceea ce nu întelesesem pe deplin pâna la publicarea primei editii  din Colosul era natura exacta a „negarii ideii de imperiu" drept conditie nationala. Am descoperit ca în rândul liberalilor americani este acceptabil sa spui ca Statele Unite sunt un imperiu - cu conditia sa dezaprobi asta. Este permis si sa afirmi, printre conservatori, ca puterea americana e potential benefica - dar cu conditia sa nu o califici drept imperialista. Neîngaduit este sa spui ca Statele Unite sunt un imperiu si ca lucrul asta s-ar putea sa nu fie chiar asa de rau. Colosul si-a propus sa faca exact asta, reusind astfel sa-i irite si pe criticii conservatori, si pe cei liberali.
 
Asadar, argumentele aduse de Colosul care sustin existenta unui imperiu american sunt de doua feluri. în primul rând, se argumenteaza existenta sa functionala; în al doilea rând, potentialele avantaje ale unui imperialism american asumat. Atrag atentia ca, prin imperialism asumat, nu am vrut nici un moment sa spun ca Statele Unite ar trebui sa se proclame fara rusine imperiu, iar presedintele lor împarat; departe de mine gândul acesta. Nu vreau sa spun decât ca americanii trebuie sa recunoasca trasaturile imperialiste ale puterii pe care o detin astazi si, daca este posibil, sa învete din realizarile si esecurile unor imperii din trecut...
 
CUPRINS:
Prefata                    
Introducere
            
Partea I. ASCENSIUNEA
Capitolul 1. Limitele imperiului american.         
Capitolul 2. Imperialismul antiimperialismului    
Capitolul 3. Civilizatia ciocnirilor    
Capitolul 4. Splendidul multilateralism
    
Partea a II-a. DECADEREA?
Capitolul 5. Argumentele în favoarea unui imperiu liberal    
Capitolul 6. Ori retragerea, ori ipocrizia organizata    
Capitolul 7. „In-periul": Europa între Bruxelles si Bizant
Capitolul 8. Usa care se închide    
    
Concluzie: privind catre casa    
Anexa statistica            
 

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.0354 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.