Chilia - Vasile Bunea

Chilia - Vasile Bunea
Preț: 20,00 lei
Disponibilitate: în stoc la furnizor
ISBN: 9786067073225
Editura:
Anul publicării: 2019
Pagini: 162

DESCRIERE

Chilia - Vasile Bunea
 
... un roman scris „în așteptarea lui Dostoievski”. Un om își ucide tatăl (precum Oedip?), apoi se sinucide, lăsînd o scrisoare prin care cere să i se facă autopsia pe creier: se descoperă o tumoare crescută pe zona răspunzătoare de anxietate și violență. Știuse că nu el este vinovat de dezordinea emoțională...
 
Fratele său, un potențial filozof mistic devenit din întîmplare medic, traumatizat de drama familială, își încarcă conștiința cu problema dostoievskiană a responsabilității în fața vieții și a morții. Peste cîțiva ani, își ratează iubirea vieții sale, tot datorită unei dezordini emoționale, deloc neobișnuite.
 
Emoțiile ne croiesc drumul în viață, nu rațiunea, căci emoțiile ne stăpînesc pe noi, nu noi pe ele.
Care este atunci rostul vieții? Ce este omul, cît de responsabil este de eșecurile sale, dacă așa e alcătuit? Așa l-a făcut Dumnezeu? Ce ne rămîne în final, cu ce plecăm dincolo?
 
Eroul nostru alege să se retragă, pustnic într-o Chilie, singur cu Dumnezeu – un alt fel de a muri pentru această lume. Încercînd să răspundă întrebărilor care-l chinuie, de fapt își ia pe umeri povara întregii lumi. Iar lumea rezonează și vine la el, cu tot felul de probleme, pentru a afla înțelegere ca din partea unui înțelept.
 
Iar el le dă răspunsuri care te pun pe gînduri: tu singur trebuie să găsești rezolvarea problemelor, mîntuirea este alegerea ta personală, prin efort propriu.
 
„Chilia” este locul interior în care ne retragem, singuri cu Dumnezeu, pentru a afla răspunsuri; înțeleptul poate doar să-ți dea un indiciu, să-ți arate Calea.
 
Pustnicul își scrie viața într-un carnețel pe care i-l lasă moștenire „autorului”. Defapt, îi lasă moștenire povara problemelor existențiale. Iar „autorul”, Vasi Bunea, ne-o transmite nouă (povara), scriind această carte: „perfecțiunea este un defect al rațiunii, iar viața este o (continuă) amînare pînă la următorul eșec”. Iulian Dragomir
 

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.0236 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.