Cernobîl. Istoria unei catastrofe nucleare

Cernobîl. Istoria unei catastrofe nucleare
Preț: 49,00 lei
Disponibilitate: în stoc la furnizor
ISBN: 978-606-40-0760-5
Editura:
Anul publicării: 2021
Pagini: 368

DESCRIERE

Cernobîl. Istoria unei catastrofe nucleare - Serhii Plokhy
 
... in dimineața zilei de 26 aprilie 1986, Europa a fost martora celui mai grav dezastru nuclear din istorie: explozia reactorului de la Centrala nucleară Cernobîl din Ucraina sovietică. Zeci de oameni au murit din cauza radiațiilor, jumătate de continent a avut de suferit de pe urma efectelor contaminării și mii de oameni s-au îmbolnăvit.
 
O relatare tulburătoare, care recreează filmul evenimentelor petrecute la Cernobîl în 1986 în tot dramatismul lor, istorisind poveștile celor care s-au trezit prinși în mijlocul unui Armageddon nuclear și au reușit să facă imposibilul: să stingă incendiul și să „adoarmă" reactorul.

Dincolo de narațiunea alertă și palpitantă, cartea semnată de Serhii Plokhy, el însuși supraviețuitor al dezastrului, sondează însă în profunzime și contextul social și politic al vremii, realizând o radiografie a regimului sovietic care avea să se prăbușească peste doar câțiva ani și investigând cauzele mai complexe, de natură structurală, care au dus la producerea catastrofei.
 
Serhii Plokhy investighează noi surse și arhive devenite recent disponibile pentru a relata poveștile dramatice ale pompierilor, oamenilor de știință și soldaților care au participat cu eroism la stingerea infernului nuclear. El dezvăluie racilele industriei nucleare sovietice, stabilind legătura dintre dezastru și autoritarismul conducerii partidului comunist, controlul exercitat de regim asupra informației științifice și accentul pus pe dezvoltare economică indiferent de costuri.

Astăzi, când riscul unui alt Cernobîl se profilează amenințător din cauza managementului defectuos al energiei nucleare în lumea aflată în curs de dezvoltare, Cernobîl se constituie într-un avertisment și un imperios apel la acțiune.
 
CUPRINS:
 
Prefaţă
Prolog
I.    PELIN
1.    Congresul
2.    Drumul spre Cernobîl
3.    Centrala
II.    INFERNUL
4.    Vineri noapte
5.    Explozia
6.    Foc
7.    Negarea
III.    PE CULMEA VULCANULUI
8.    înalta comisie
9.    Exodul
10.    îmblânzirea reactorului
IV.    INAMICUL INVIZIBIL
11.    Tăcere de moarte
12.    Zona de Excludere
13.    Sindromul China
14.    Socotirea vieţilor
V.    JUDECATA
15.    Războiul declaraţiilor
16.    Sarcofagul
17.    Crimă şi pedeapsă
VI.    O NOUĂ ZI
18.    Blocada scriitorilor
19.    Revolta nucleară
20.    Atomul independent
21.    Adăpost global
Epilog
Mulţumiri
Notă asupra impactului si măsurării radiaţiei
Index
 

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.0223 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.