Cartile getilor

Cartile getilor
Preț: 50,00 lei
Disponibilitate: în stoc la furnizor
ISBN: 978-606-699-019-6
Editura:
Anul publicării: 2018
Pagini: 360

DESCRIERE

Cartile getilor - Nicolo Zeno
 
Nicolo Zeno este tot un aristocrat, istoric şi patriciu veneţian, provenit dintr-o străveche familie fondatoare a cetăţii veneţiene, cu rădăcini în vremea împăratului Zenon şi a Papei Leon al II-lea. Este un istoric cu spirit enciclopedist şi renascentist al sec. XVI, însă extrem de critic totuşi cu moştenirea spirituală greco-latină clasică care, în materie de istorie, susţine el, conţine multe invenţii, falsuri şi capcane. La fel de intransigent este cu izvoarele naţionale şi în general cu care evocă trecutul.
 
Istoricul Zeno ne previne că este greu să înţelegi adevărul despre lucrurile antice, mai întâi pentru că eroul istoriei este de fapt timpul care scoate la suprafaţă toate erorile şi, în al doilea rând pentru că izvoarele istorice sunt naţionale." Nici nu se poate da crezare vreunei naţiuni în particular, atrage atenţia autorul, (...) pentru că fiecare naţiune, pentru afecţiunea demonstrată pentru propriile lucruri şi pentru gloria propriilor străbuni, a inventat multe poveşti.

Cea greacă, de exemplu, care deşi ultima dintre naţiuni în înţelegerea ştiinţelor, se crede prima şi afirmă că primele colonii ale lumii au ieşit de la greci. Sciţii povestesc doar despre victoriile lor şi nu aduc vorba de înfrângeri. Egiptenii s-au dezvoltat în timp, dar ei îşi pun o dinastie peste alta, două dinastii sau puteri care să fî domnit în acelaşi timp. Caldeenii şi Evreii spun adevărul mai mult decât oricare, doar că vorbesc numai despre ei şi foarte puţin despre alţii, nefacând astfel lumină în Istorie.
 
Latinii, doar cei din urmă, au scris bine şi cu fidelitate despre războaiele din timpurile lor, dar în antichitate, imitându-i pe Greci, au căzut în multe erori. Francezii şi Spaniolii au inventat multe lucruri iar scriitorii vulgari ai limbii noastre, conduşi de plăcerea stilului, au introdus în scrierile lor multe elemente de fantezie, fără a fi interesaţi de adevăr" (v. p. 97).

Aceste avertismente vin din partea unui învăţat şi a unui călător care a văzut multe, pentru că Nicolo Zeno este beneficiarul unei biblioteci luxuriante, care conţinea cărţile a peste 1600 de scriitori diverşi din toate timpurile, al arhivei propriei familii, veche de peste un mileniu, plus al unui număr de izvoare istorice care nu erau la îndemâna oricui. Prima noutate a acestei cărţi este că Zeno utilizează izvoare, neconvenţionale, anterioare scrierii bibliei... Unul din aceste izvoare este Berosos Caldeeanul care a devenit vestit în vremea lui Alexandru cel Mare, în sec. IV î. Hr.
 
CUPRINS:
 
1.    Prefaţa editorului de Dumitru Ioncică
2.    Editor's foreword by Dumitru Ioncică        
3.    Introducere de Ana-Maria V. G. Moraru    
4.    Introduction by Ana-Maria V. G. Moraru        
5.    Al Reverendissimo Monsignor M. Daniele Barbaro    
6.    Preasfinţitului Reverend Monsenior M. Daniele Barbaro    
7.    Argomento del Getico    
8.    Argument pentru Cărţile Geţilor    
9.    Proemio del l'autore nel Getico    
10.    Introducerea autorului la Cărţile Getice
11.    Libro Primo. Del Getico    
12.    Cartea întâi. Despre Geţi    
13.    Secondo Getico de'Massageti    
14.    Cartea a doua. Despre Masageţi    
15.    Terzio Getico de'Gepidi    
16.    Cartea a treia. Despre Gepizi    
17.    Quarto Getico degli Unni    
18.    Cartea a patra. Despre Huni    
19.    Qvinto Getico deVandali    
20.    Cartea a cincea. Despre Vandali    
21.    Sesto Getico degli Ostrogoti    
22.    Cartea a şasea. Despre Ostrogoţi    
23.    Settimo Getico de'Visigoti    
24.    Cartea a şaptea. Despre Vizigoţi.    
25.    Appendice. Delle Antichita di'Beroso Babiloniano
Libro primo & Senofonte - selezione    
26.    Addenda. Despre Antichităţile lui Berosos Babilonianul. Cartea întâi şi Xenofon - selecţie -
 
 

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie

Cărți noi - Dezvaluiri/Istorie

Created in 0.0271 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.