Cartea întelepciunii

Cartea întelepciunii
Preț: 33,00 lei
Disponibilitate: în stoc la furnizor
Autor:
ISBN: 978-973-111-668-6
Editura:
Anul publicării: 2018
Pagini: 272
Categoria: Islamism

DESCRIERE

Cartea întelepciunii - Ibn Arabi
 
Sufismul este un curent dificil de rezumat într-o formula, data fiind diversitatea de tendinte si pluralitatea factorilor spirituali si istorici care i-au determinat aparitia, accentuand sau defavorizand dezvoltarea sa. El este înainte de toate o metoda de perfectionare interioara, de echilibru, o sursa de fervoare traita profund si autentic.
 
Considerat de unii drept o cale divergenta, paralela practicilor canonice, el este, înainte de toate, din punctul de vedere al lui Ibn 'Arabi, demersul unei categorii de spirite privilegiate, însetate de Dumnezeu, dornice sa traiasca doar prin El si pentru El in cadrul legii Lui meditate, interiorizate, experimentate.
 
Sinteza pe care o reprezinta opera lui Ibn 'Arabi este rezultatul unui permanent efort de a îngloba tendinte dintre cele mai diverse, unele dintre ele chiar divergente. De aici si dificultatea criticii (mai ales musulmane) de a se raporta la ea cu obiectivitate, punctele de vedere fiind adesea contradictorii.
 
Referindu-se la complexitatea operei lui Ibn 'Arabi, S. H. Boubakeur o va considera: "O antologie bogata în paradoxuri si contradictii, un amalgam de idei heteroclite împrumutate de la diverse teorii filozofice, centrate pe mitul omului perfect (insan al-kamil) si pe originea realitatilor (Dumnezeu). Se descopera aici resurgenta andaluza a dahirismului intransingent, un gnosticism panteistic, un stoicism poetic, un ismaelism subversiv, un pitagorism si un neo-platonism islamizate în mod artificial".
 
Sa nu uitam însa, ca indiferent de pozitia pe care se situeaza diferitii sai comentatori, el este considerat, fara echivoc, cel mai mare mistic al Orientului musulman. Este important sa mai precizam ca în epoca lui Ibn 'Arabi apar atât formularile teoretice, cât si institutiile care vor orienta toate dezvoltarile ulterioare ale misticii islamice pâna în zilele noastre.
 
CUPRINS:
 
Cuvânt-înainte... 5
Ibn Arabi: viata si opera... 29
Schita biografica... 39
    CARTEA ÎNTELEPCIUNII
Despre întelepciunea Divina în Cuvântul lui Adam... 45
Despre întelepciunea Inspiratiei divine în Cuvântul lui Set... 64
Despre întelepciunea Transcendentei în Cuvântul lui Noe... 84
Despre întelepciunea Sfânta în Cuvântul lui Enoh (Jdris)... 89
Despre întelepciunea Iubirii înflacarate în Cuvântul lui Avraam... 96
Despre întelepciunea Adevarului în Cuvântul lui Isaac... 106
Despre înalta întelepciune în Cuvântul lui Ismael... 121
Despre întelepciunea luminoasa în Cuvântul lui Iosif... 126
Despre întelepciunea Profetiei în Cuvântul lui Isus ('Issa)... 140
Despre întelepciunea Beatitudinii milostive în Cuvântul lui Solomon... 164
Despre întelepciunea Sublima în Cuvântul lui Moise... 185
Despre întelepciunea Singularitatii în Cuvântul lui Muhammad... 216
Glosar de termeni arabi... 244
Bibliografie selectiva... 266

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie

Titluri de același autor

Created in 0.0280 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.