Cartea imaginilor. Comori din arhiva Institutului C. G. Jung din Zürich

Cartea imaginilor. Comori din arhiva Institutului C. G. Jung din Zürich
Preț: 119,00 lei
Disponibilitate: în stoc la furnizor
ISBN: 978-606-400-603-5
Editura:
Anul publicării: 2019
Pagini: 250

DESCRIERE

Cartea imaginilor. Comori din arhiva Institutului C. G. Jung din Zürich - Ruth Ammann, Verena Kast, Ingrid Riedel
 
... ce se întâmplă aşadar în timpul pictării unui tablou? Nu pot încerca decât să exprim în mod coerent ce trăiesc eu însămi când pictez: gânduri, sentimente şi imagini care plutesc în interiorul nostru, respectiv o stare de a fi interioară, plastică, fluidă se densifică şi se uneşte, prin mişcări de tatonare ale mâinii şi pensulei, cu esenţa culorilor. Fiecare culoare are caracterul ei propriu, vibraţia ei proprie, emanaţia ei emoţională, simbolistica ei specifică.
 
Întregul proces al desenului şi picturii este fluid, un proces de căutare şi tatonare, indefinit până în momentul când culoarea, uscându se, capătă o formă compactă. Atunci începe un nou proces: puterea de strălucire a culorii proaspăt amestecate se răsfrânge asupra corpului şi sufletului şi declanşează noi gânduri şi emoţii. Este un proces extraordinar, de la energie fluidă la energie compactă şi înapoi la energie fluidă - Ruth Ammann
 
... imaginile provenite din inconștient au darul de a fascina întotdeauna privitorul. Fie că exprimă senzualitate, violență, destrămare, sau dimpotrivă, creștere, ordonare, ele transmit misterul profunzimilor noastre psihice, comune nouă tuturor la nivel ancestral, arhetipal. Rod al travaliului analitic întreprins de pacientele și pacienții lui C. G. Jung, cele peste 4000 de imagini din arhiva Institutului C. G. Jung din Zürich, create între anii 1917 și 1950, reprezintă o inestimabilă comoară ce de abia în 2018 a fost expusă publicului larg, cu ocazia aniversării a 70 de ani de la înființarea Institutului.
 
Concomitent cu expoziția a luat ființă această carte, unde sunt prezentate și comentate de cunoscuți analiști jungieni cele mai importante dintre imagini. Pentru a fi mai ușor de urmărit, ele au fost catalogate și clasificate pe teme. Astfel, într-o grafică de excepție, cititorului îi sunt dezvăluite rând pe rând simboluri precum mandala, șarpele, soarele, apa, lumina, pomul vieții, spații ale trecerii, oul cosmic și, desigur, omul în diversele sale ipostaze, toate ajutând la trasarea unei hărți interioare tot mai vii și mai elaborate.
 
CUPRINS:
 
Prefaţă de Verena Kast
 
În ţara imaginaţiei
Colecţia C. G. Jung
Monika Jagfeld
 
Lumea interioară este făcută vizibilă
Arhiva de Imagini şi povestea ei
Vicente L. de Moura
 
Căutarea imaginilor interioare — Catalog
 
De la nonsens la sensul primordial
Reminiscenţe ale dadaismului în Arhiva de Imagini
Doris Lier
 
Straniul — Catalog
 
Găsirea propriului centru
Despre simbolistica mandalelor
Verena Kast
 
Mandale — Catalog
„De ce îi determin, însă, în definitiv, pe pacienţi să se exprime prin pensulă, creion sau pană?" (C. G. Jung)
Ruth Ammann
 
Sexualitate şi corp — Catalog
 
Vreme apocaliptică
O serie de imagini din al Doilea Război Mondial
Ingrid Riedel
 
Zbucium şi distrugere — Catalog
 
Reordonarea lumii
Un desen din Arhiva de Imagini
Philip Ursprung
 
Uman şi neuman — Catalog
Încheiere: Pictura din inconştient, astăzi
Ingrid Riedel
 
Autoarele şi autorii
Sursele imaginilor
 

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.0274 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.