Cartea gesturilor europene

Cartea gesturilor europene
Preț: 35,00 lei
Disponibilitate: în stoc la furnizor
ISBN: 9786064005403
Editura:
Anul publicării: 2018
Pagini: 256

DESCRIERE

Cartea gesturilor europene - Peter Collett
 
... cartea gesturilor europene va va amuza si va face timpul sa treaca mai usor. Nu este o carte savanta. A fost scrisa pentru majoritatea oamenilor, într-un limbaj accesibil. Volumul abunda în anecdote istorice mai mult sau mai putin picante, precum si în exemple, facând acest studiu mai atractiv si ancorându-l în viata reala, de zi cu zi. Cartea este împartita în multiple capitole, care trateaza subiecte variate: gestica, înjuraturile, comportamentul si credintele legate de deochi, poreclele, umorul, privitul, igiena corporala a popoarelor europene, si multe altele.
 
Urmatoarea observatie a autorului este revelatoare: „Chiar si azi exista diferente batatoare la ochi între practicile din tarile protestante si cele din tarile catolice. În timp ce protestantii îsi fondeaza imprecatiile pe sex si teme scatologice, catolicii se concentreaza mai degraba pe blasfemie si profanare. Aceasta e o trasatura straveche în tarile catolice.“
 
Fara sa ne dam seama, practicam si perpetuam gesturi sau expresii verbale stravechi, având impresia ca acestea au aparut relativ recent. Nimic mai neadevarat! Sa luam ca exemplu arhicunoscutul gest insultator al degetului mijlociu ridicat în sus. Collett anunta ca acest gest era practicat în Roma antica, desemnând homosexualitatea celui spre care se îndrepta acest deget.
 
La nivelul tuturor tarilor, circula stereotipuri pe seama altor natiuni, iar acestea, dupa cum da de înteles cartea lui Collett, nu s-au nascut din senin, ci se sprijina de cele mai multe ori pe comportamente si cutume specifice fiecarui popor în parte: se spune despre englezi ca au morga, ca sunt reci, sobri si cultiva un umor cam sec. Despre francezi se crede ca nu prea obisnuiesc sa se spele si ca folosesc parfumul pentru a-si masca mirosul corporal. Despre italieni exista numeroase glume si stereotipuri.
 
Toata lumea a facut la un moment dat haz de felul în care se exprima italienii, acompaniindu-si vorbele de gesturi largi si animate. Ceea ce nu stim e ca fac asta de secole. Collett afirma: „Dovezile istorice arata ca italienii au fost mereu un popor extrem de expresiv. (…) autorul Tratatului asupra dansului consemna, în 1581, ca«într-o discutie, italienii se apropie atât de tare si folosesc atâtea gesturi, încât un englez care i-ar fi vazut de la departare, fara sa-i si auda, ar fi zis ca si-au pierdut mintile sau ca sunt niste comedianti pe scena». Prin contrast, ni se mai spune, un predicator german în amvon ar fi aratat ca un paralitic.“
 
Autorul face comparatie între modul în care gesticuleaza italienii, francezii si evreii: „francezii nu poseda la fel de multe gesturi discrete ca italienii. (…) Când îsi foloseste mâinile pentru a sublinia ceea ce spune, un italian are acces la o gama enorma de gesturi care potenteaza cuvintele, dintre care multe par sa fi fost dezvoltate de catre poporul sau tocmai în acest scop. Francezii gesticuleaza din plin în timp ce vorbesc, însa repertoriul de miscari ale mâinii este nu doar mai mic, ci si mai putin rafinat.“ Evreii sunt mai retinuti, mentinându-si bratele mai aproape de piept, iar miscarile acestora sunt mai scurte, fara a se îndeparta de corp. „Nu este greu sa întrevedem în aceasta atitudine corporala mostenirea unui popor oprimat, care doreste sa comunice cu ceilalti, temându-se totodata sa îsi lase garda jos.“
 
Extrem de interesant mi s-a parut capitolul dedicat deochiului. În zona mediteraneana, superstitia deochiului este înca prezenta, aceasta credinta fiind foarte veche. În special grecii si italienii cred în puterea malefica a deochiului. Acestia sunt de parere ca exista trei tipuri de oameni care pot deochia: invidiosii, cei care au însusiri înnascute si ocupantii unor pozitii însemnate în societate. Exista multe metode de a preveni sau a îndeparta deochiul: gesturi foarte vechi îndreptate catre cel suspectat ca poate face rau cu privirea (mano fica, mano cornuta), talismane, incanta? ii, atingerea unei suprafe? e protectoare (lemn, metal).
 
Collett face o distinctie neta între popoarele mediteraneene si cele nordice. Primele nu iau timpul în serios si au tendinta sa întârzie, celelalte sunt punctuale si respecta timpul lor si pe al altora. Grecii, spaniolii, italienii, portughezii sunt mai putin disciplinati si sunt mult mai animati, în timp ce nemtii, englezii, suedezii etc. sunt mai „imobili“ si mai obisnuiti sa se conformeze regulilor (Collett dedica un întreg capitol statului la coada: pentru englezi, statul la coada reprezinta ordine si disciplina, dar pentru spanioli, de pilda, a sta la coada e o insulta).
 
CUPRINS:
 
Introducere 

Cum ne adresãm
Limbajul mâinilor 
Curãțenia 
La volan 
Înjurãturile 
Fața 
Deochiul 
Gestica 
Umorul 
Intimitatea 
Glumele 
Sãrutul 
Privitul 
Gesturi murdare 
Numele 
Mirosul 
Punctualitatea 
Statul la coadã 
Reținerea 
Formule de adresare 
Ridicatul din umeri 
Timpul 
Atingerile 
Minimalizãri 
Prolixitatea 
Victoria 
Toaletele 
„Da“ și „nu“ 

Bibliografie 

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.0209 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.