Capcanele istoriei. Elita intelectuala romaneasca intre 1930 si 1950

Capcanele istoriei. Elita intelectuala romaneasca intre 1930 si 1950
Preț: 49,00 lei
Disponibilitate: stoc indisponibil
Editura:
Anul publicării: 2016
Pagini: 382

DESCRIERE

Capcanele istoriei. Elita intelectuala romaneasca intre 1930 si 1950 - Lucian Boia
 
…de mai bine de douăzeci de ani, istorici de toate vârstele şi coloraturile sunt dominaţi de obsesia comportamentului public al intelectualilor români în secolul XX. S-a scris mult, mai ales de la înălţimea prezidiului unui complet de judecată morală, adesea fără a se putea administra toate probele unui dosar încâlcit, dar şi fără înţelegerea deplină a naturii umane.
Dacă nu sunt consideraţi de-a dreptul factori cauzali în istorie, intelectualii sunt cel puţin datori cu atitudini exemplare. Însă atunci când, între 1930 şi 1950, membrii elitei intelectuale, odată cu societatea, trec prin mai multe schimbări de regim, adevărata miză a discuţiei este omenescul, cu toate nuanţele sale. Era nevoie, după un lung şir de tentative intransigente, dar neizbutite, de judecata fină a unui istoric precum Lucian Boia care să pondereze şi iacobinismul, şi îngăduinţa faţă de cei care, în numai două decenii, din cauza amalgamului de idei abstracte şi de orgolii personale, cad în capcanele istoriei.
„Am zice că intelectualul, mai ales el, ar trebui să fie un om liber. Nu înseamnă că şi este. E supus, ca oricine, conjuncturilor istorice şi presiunilor ideologice. Într-un fel sau altul, cariera lui e dependentă de Putere (cu atât mai mult într-un regim autoritar şi, fără doar şi poate, într-unul totalitar). Nu puţini intelectuali au de altfel fascinaţia Puterii; se simt ei înşişi mai puternici, adăpostiţi la umbra ei. În tot cazul, intelectualul are o abilitate: aceea de a găsi de fiecare dată argumente potrivite pentru a justifica şi a se justifica. Mai ales atunci când i se pare că istoria şi-a dat verdictul. Pentru intelectual, glasul istoriei este irezistibil.“ (Lucian BOIA)
…………………………
Trasarea contururilor elitei intelectuale comporta o oarecare aproximatie: macar pentru faptul ca ierarhiile existente la un moment dat nu sunt in mod necesar si garantii de excelenta. Am retinut, in principal, corpul universitar (profesori si conferentiari), Academia Romana (membri titulari), scriitorii cu statut recunoscut, ziaristii si publicistii formatori de opinie. Abordarea problematicii e atat structurala, cat si narativa, dat fiind ca intereseaza in egala masura categoriile si indivizii: reconstituirile globale se intalnesc si se completeaza cu detaliile de viata. Un lucru se intelege de la sine: intre copertile cartii nu se va gasi totul. Sunt multe personaje si evenimente, dar nu e o enciclopedie. Autorul a retinut ceea ce i s-a parut a fi mai reprezentativ, mai sugestiv, pentru o situatie sau alta…
CUPRINS:
Introducere
120 de personaje
1. Ofensiva tinerilor
2. Nationalisti si democrati, evrei si antisemiti
3. Profesori si academicieni
4. Regele
5. Legionarii
6. Regimul Antonescu si razboiul
7. De la o dictatura la alta … cu putina democratie
8. Comunismul: momentul 1950
Incheiere
Indice de nume

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.0420 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.