Calea Sufita - Idries Shah

Calea Sufita - Idries Shah
Preț: 42,50 lei
Disponibilitate: în stoc la furnizor
ISBN: 978-973-111-890-1
Editura:
Anul publicării: 2021
Pagini: 336

DESCRIERE

Calea Sufita - Idries Shah
 
... reuneste o suma de texte, alese si traduse de Idries Shah, provenind din traditia islamica, si anume din acea parte a ei cunoscuta in Occident mai ales sub numele de sufism. Dar ce este sufismul? Ce este un sufi?
 
Rene Guenon afirma: "Dintre toate doctrinele traditionale, doctrina islamica semnaleaza poate cel mai clar distinctia dintre cele doua parti complementare ce pot fi numite exoterism si ezoterism," adica invatatura exterioara si cea interioara. In termeni arabi, acestea sunt es-shariya, adica literal 'drumul mare', comun tuturor, si el-haqiqah, adica 'adevarul' interior, rezervat elitei, nu in virtutea vreunei decizii mai mult sau mai putin arbitrare, ci prin insasi natura lucrurilor, intrucat nu toti poseda aptitudinile sau 'calificarile' necesare pentru a-l cunoaste. Adesea, pentru a le exprima caracterul 'exterior' si respectiv 'interior', ele sunt comparate cu 'coaja' si 'miezul', sau cu o circumferinta si centrul sau.
 
Shariya include tot ceea ce limbajul occidental desemneaza ca fiind propriu-zis religios, si in special latura sociala si legislativa care, in Islam, se integreaza in religie intr-un mod fundamental. Se poate spune asadar ca aceasta este inainte de toate o regula de actiune. Haqiqah este cunoasterea pura; dar sa intelegem bine, tocmai aceasta cunoastere ii confera exoterismului sensul superior si profund si insasi ratiunea de a fi. Astfel, chiar daca toti participantii la traditie nu sunt constienti de el, haqiqah - adevarul ezoteric - rămane principiul efectiv al acesteia, asa cum centrul este principiul circumferintei.
 
Lucrarea Calea sufita, considerata cea mi pertinenta introducere in mistica islamica, este astfel structurata incat sa permita o larga familiarizare cu intreaga problematica.
 
Continutul cartii este revelator in acest sens:
1. AUTORII CLASICI (El Ghazali, Omar Khayyam, Attar din Nishapur, Ibn El-Arabi, Saadi din Shiraz, Hakim Jami, Hakim Sanai, Jalaludin Rumi)
2. CELE PATRU MARI ORDINE (Ordinul Cishti, Ordinul Qadiri, Ordinul Suhrawardi, Ordinul Naqshbandi)
3. PRINTRE MAESTRI (viata practica si invataturile)
4. PILDE
5. TEME PENTRU CONTEMPLATIE SOLITARA
6. INTREBARI SI RASPUNSURI DESPRE SUFISM.

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie

Cărți noi - Orientari spirituale

Created in 0.0313 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.