Bunul simt ca paradox

Bunul simt ca paradox
Preț: 17,95 lei
Disponibilitate: stoc indisponibil
Editura:
Anul publicării: 2011
Pagini: 216
Categoria: Filozofie

Alertă stoc

?
Completați adresa dumneavoastră de e-mail
*
?
Codul de siguranță, necesar pentru a face distincție între oameni și programele informatice automate care răspândesc spam

DESCRIERE

Bunul simt ca paradox
…substanta fiintei umane se constituie cu adevarat numai prin asumarea profunda si constanta a unui autentic sentiment, ceea ce da, cum spuneam si alta data, forta si propulsie inteligentei. Fara sentiment, inteligenta se misca in exercitii de ordin combinatoriu; ori exercitiile combinatorii sunt prin excelenta „epatante” si au totdeauna nevoie de asistenta. Inteligenta lipsita de sentiment intra in cercul vicios al epatarii altora prin epatarea de sine.
...
Se confunda mai intotdeauna bunul-simt cu simtul comun; e adevarat ca merg o buna bucata de drum impreuna, pornind de la constatari elementare. Dar simtul comun cade repede in aporii sau platitudini, in vreme ce bunul-simt isi urmeaza fara greseala drumul ajungind la descoperiri senzationale ca postulatul lui Euclid sau teoria lui Copernic. E darul de a «simti bine», de a discerne, de a-si reprezenta, de a imagina adevarul, de a indrazni.
...
Arta, literatura, virtutile ori defectele umane il preocupa in egala masura pe Alexandru Paleologu. Indiferent daca il comenteaza pe Cervantes sau aduc argumente in favoarea literaturii politiste, daca spun povesti de viata uimitoare sau vorbesc despre morala, modestie si curaj, textele sale ne fascineaza si ne indeamna sa ne intoarcem la normalitate.
CUPRINS:
Indrazneala de a fi banal. Tehnica paradoxului. Bunul simt ca paradox. Valorile consacrate si iconoclastii. Duelul lui Descartes. Inteligenta normala. Umor si mizantropie • Carturari si intelectuali • Elogiul gafei Istoria si optimismul. Cinismul si morala. Exercitiu sofistic. Despre modestie. Despre exagerare. Lauda de sine. Despre barbatie. Literatura politista • De la complicat la simplu. Sofistii. Filozofia lui Caragiale • Cui ii e frica de adevar? A fi rationalist. Contrariul prostiei. Mitomanie si minciuna. Imitatie si valoare Despre cautarea (si gasirea) absolutului. Don Juan. Despre frivolitate. Despre lene. Conversatia ca arta. Despre multumirea de sine. Ritmurile elementare • Civilizatia pietonului • Portretul artistului la batrinete

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie

Titluri de același autor

Created in 0.0417 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.