Beciuri naturale. Construirea si reconditionarea incaperilor in scopul depozitarii in stare proaspata a fructelor si legumelor
Preț: 20,50 lei
Disponibilitate: în stoc la furnizor
Autor: Claudia Lorenz-Ladener
ISBN: 978-606-649-131-0
Editura: Mast
Anul publicării: 2020
Pagini: 144
Categoria: Bricolaj/Poti face si singur
DESCRIERE
Beciuri naturale. Construirea si reconditionarea incaperilor in scopul depozitarii in stare proaspata a fructelor si legumelor - Claudia Lorenz-Ladener
Cine îşi mai aminteşte de străvechile noastre bordeie, ajunse aproape o amintire, nu va greşi intuind că această carte, pornind de la principiile constructive ale bordeiului de odinioară, îşi propune să prezinte cam tot ce se mai construieşte astăzi în vederea exploatării optime a însuşirilor pereţilor îngropaţi: variaţie minimă de temperatură între iarnă şi vară, lipsa curenţilor de aer dăunători şi altele.
Se porneşte de la simplele gropi de depozitare a legumelor şi fructelor, protejate la suprafaţă cu materiale termo şi hidroizolante naturale sau sintetice, se ajunge apoi la silozurile semi-îngropate, de capacitate mai mare, în care se depozitează legume şi fructe, pentru a se ajunge la construcţiile zidite, aflate în afara locuinţelor sau în interiorul acestora.
Practic, amplasarea unor astfel de construcţii se poate face cam oriunde cu o singura condiţie: adâncimea beciului să nu ajungă la stratul acvifer. Nu lipsesc nici exemplele de reorientare a unor spaţii existente în clădiri vechi insistându-se asupra soluţiilor dar şi a materialelor. Dar, aşa cum face orice autor occidental, ne este lasată şi nouă posibilitatea intervenţiilor personale acolo unde unele amănunte au fost "omise".
CUPRINS:
Beciuri răcoroase
1. Condiţii ambientale pentru depozitarea in stare proaspătă
Temperatura aerului
Umiditatea aerului
Circulaţia şi compoziţia aerului
2. Beci în aer liber
împachetarea în pamant
Mormane
Cămară subterană şi baracă de legume
Gheţărie
Beci pe turbă
Incursiune în trecut: răcirea cu gheaţă şi zăpadă
Beciurile din landul Brandenburg
3. Beciurile de casă şi beciuri in aer liber cu structură masivă
Temperatura solului
Temperaturile din beciurile neîncălzite
Materiale şi elemente de construcţie
Protejarea împotriva umidităţii a elementelor de construcţie aflate în contact cu solul
Barieră orizontală şi verticală anti-umiditate
Drenaj
Peretele exterior
Podeaua beciului
Tavanul beciului
Realizarea acoperişului unui beci în aer liber
Şarpantă
Hidroizolarea acoperişului
Termoizolare
Măsuri structurale pentru răcirea cu aer
4. Proiectarea beciurilor naturale: exemple
De la beciuri călduroase la beciuri răcoroase: transformarea ulterioară în beci ideal pentru provizii
Bernhard Nixdorf
Beci natural sub atelier - August şi Veronika Jăger
Beci natural sub seră - August Jăger
Beci natural cu terasă pe acoperiş - Otto-Christian Gtereki
Casă nouă cu beci Bernhard Nixdorf
Beci in casă pasivă - Ute şi Ştefan Langbein
Construirea unui beci subteran neanexat - Carl-Heinz Buck
Beciul natural de la Centrul Regional de Mediu Hollen
Beci natural în coasta dealului Andreas Holdstein
Construirea unui beci pentru vinuri - Andreas Holdstein
Beciul nostru subteran - Karin Bucher şi Matthias Hosse
5. Depozitarea in stare proaspătă de la A la Z
Durata de conservare a legumelor
Durata de depozitare a fructelor
Durata de păstrare a fructelor cu coajă lemnoasă şi a vinului
Modificarea substanţelor din fructe şi legume în urma depozitării
6. Anexă: Frigider fară gheaţă şi electricitate
7. Cărţi de specialitate şi surse
1. Condiţii ambientale pentru depozitarea in stare proaspătă
Temperatura aerului
Umiditatea aerului
Circulaţia şi compoziţia aerului
2. Beci în aer liber
împachetarea în pamant
Mormane
Cămară subterană şi baracă de legume
Gheţărie
Beci pe turbă
Incursiune în trecut: răcirea cu gheaţă şi zăpadă
Beciurile din landul Brandenburg
3. Beciurile de casă şi beciuri in aer liber cu structură masivă
Temperatura solului
Temperaturile din beciurile neîncălzite
Materiale şi elemente de construcţie
Protejarea împotriva umidităţii a elementelor de construcţie aflate în contact cu solul
Barieră orizontală şi verticală anti-umiditate
Drenaj
Peretele exterior
Podeaua beciului
Tavanul beciului
Realizarea acoperişului unui beci în aer liber
Şarpantă
Hidroizolarea acoperişului
Termoizolare
Măsuri structurale pentru răcirea cu aer
4. Proiectarea beciurilor naturale: exemple
De la beciuri călduroase la beciuri răcoroase: transformarea ulterioară în beci ideal pentru provizii
Bernhard Nixdorf
Beci natural sub atelier - August şi Veronika Jăger
Beci natural sub seră - August Jăger
Beci natural cu terasă pe acoperiş - Otto-Christian Gtereki
Casă nouă cu beci Bernhard Nixdorf
Beci in casă pasivă - Ute şi Ştefan Langbein
Construirea unui beci subteran neanexat - Carl-Heinz Buck
Beciul natural de la Centrul Regional de Mediu Hollen
Beci natural în coasta dealului Andreas Holdstein
Construirea unui beci pentru vinuri - Andreas Holdstein
Beciul nostru subteran - Karin Bucher şi Matthias Hosse
5. Depozitarea in stare proaspătă de la A la Z
Durata de conservare a legumelor
Durata de depozitare a fructelor
Durata de păstrare a fructelor cu coajă lemnoasă şi a vinului
Modificarea substanţelor din fructe şi legume în urma depozitării
6. Anexă: Frigider fară gheaţă şi electricitate
7. Cărţi de specialitate şi surse
Accesul clienţilor
-Cărţi noi
-- 45,00 lei48,00 lei (-6,25%)
- 75,00 lei
- 78,00 lei82,95 lei (-5,97%)
Promoţii
-- 45,00 lei48,00 lei (-6,25%)
- 78,00 lei82,95 lei (-5,97%)
- 95,00 lei101,85 lei (-6,73%)
RECENZII