Beciuri naturale. Construirea si reconditionarea incaperilor in scopul depozitarii in stare proaspata a fructelor si legumelor

Beciuri naturale. Construirea si reconditionarea incaperilor in scopul depozitarii in stare proaspata a fructelor si legumelor
Preț: 20,50 lei
Disponibilitate: în stoc la furnizor
ISBN: 978-606-649-131-0
Editura:
Anul publicării: 2020
Pagini: 144

DESCRIERE

Beciuri naturale. Construirea si reconditionarea incaperilor in scopul depozitarii in stare proaspata a fructelor si legumelor - Claudia Lorenz-Ladener
 
Cine îşi mai aminteşte de străvechile noastre bordeie, ajunse aproape o amintire, nu va greşi intuind că această carte, pornind de la principiile constructive ale bordeiului de odinioară, îşi propune să prezinte cam tot ce se mai construieşte astăzi în vederea exploatării optime a însuşirilor pereţilor îngropaţi: variaţie minimă de temperatură între iarnă şi vară, lipsa curenţilor de aer dăunători şi altele.
 
Se porneşte de la simplele gropi de depozitare a legumelor şi fructelor, protejate la suprafaţă cu materiale termo şi hidroizolante naturale sau sintetice, se ajunge apoi la silozurile semi-îngropate, de capacitate mai mare, în care se depozitează legume şi fructe, pentru a se ajunge la construcţiile zidite, aflate în afara locuinţelor sau în interiorul acestora.
 
Practic, amplasarea unor astfel de construcţii se poate face cam oriunde cu o singura condiţie: adâncimea beciului să nu ajungă la stratul acvifer. Nu lipsesc nici exemplele de reorientare a unor spaţii existente în clădiri vechi insistându-se asupra soluţiilor dar şi a materialelor. Dar, aşa cum face orice autor occidental, ne este lasată şi nouă posibilitatea intervenţiilor personale acolo unde unele amănunte au fost "omise".
 
CUPRINS:
 
Beciuri răcoroase
1. Condiţii ambientale pentru depozitarea in stare proaspătă            
Temperatura aerului        
Umiditatea aerului    
Circulaţia şi compoziţia aerului    
2. Beci în aer liber
împachetarea în pamant
Mormane    
Cămară subterană şi baracă de legume    
Gheţărie        
Beci pe turbă                
Incursiune în trecut: răcirea cu gheaţă şi zăpadă
Beciurile din landul Brandenburg        
3. Beciurile de casă şi beciuri in aer liber cu structură masivă    
Temperatura solului    
Temperaturile din beciurile neîncălzite
Materiale şi elemente de construcţie    
Protejarea împotriva umidităţii a elementelor de construcţie aflate în contact cu solul
Barieră orizontală şi verticală anti-umiditate
Drenaj                
Peretele exterior        
Podeaua beciului
Tavanul beciului
Realizarea acoperişului unui beci în aer liber                    
Şarpantă            
Hidroizolarea acoperişului                
Termoizolare            
Măsuri structurale pentru răcirea cu aer    
4. Proiectarea beciurilor naturale: exemple
De la beciuri călduroase la beciuri răcoroase: transformarea ulterioară în beci ideal pentru provizii        
Bernhard Nixdorf    
Beci natural sub atelier - August şi Veronika Jăger
Beci natural sub seră - August Jăger        
Beci natural cu terasă pe acoperiş  - Otto-Christian Gtereki
Casă nouă cu beci Bernhard Nixdorf    
Beci in casă pasivă - Ute şi Ştefan Langbein
Construirea unui beci subteran neanexat - Carl-Heinz Buck            
Beciul natural de la Centrul Regional de Mediu Hollen        
Beci natural în coasta dealului Andreas Holdstein
Construirea unui beci pentru vinuri - Andreas Holdstein        
Beciul nostru subteran - Karin Bucher şi Matthias Hosse    
5. Depozitarea in stare proaspătă de la A la Z        
Durata de conservare a legumelor    
Durata de depozitare a fructelor
Durata de păstrare a fructelor cu coajă lemnoasă şi a vinului                    
Modificarea substanţelor din fructe şi legume în urma depozitării            
6. Anexă: Frigider fară gheaţă şi electricitate
7. Cărţi de specialitate şi surse        
 
 

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.0234 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.