Autoritate spirituala si putere temporala

Autoritate spirituala si putere temporala
-6,3%
Preț: 30,00 lei
32,00 lei (-6,25%)
Disponibilitate: în stoc la furnizor
ISBN: 978-973-111-870-3
Editura:
Anul publicării: 2021
Pagini: 144

DESCRIERE

Autoritate spirituala si putere temporala - Rene Guenon
 
... maestru al unei spiritualitati pierdute si critic acerb al modernitatii laicizante, Rene Guenon realizeaza in acest eseu concentrat o comparatie bine structurata intre cele doua registre permanent aflate in conflict in istoria omenirii: autoritatea spirituala si puterea temporala.

Daca prima se intemeiaza pe o traditie revelata si primordiala, transmisa pe cale orala, filiatie asupra careia trebuie sa vegheze, cea de-a doua are ca fundament o traditie scripturala, mai intai de extractie revelata, gestionata de sacerdoti, apoi preluata prin transfer simbolic de puterea monarhica si uzurpata finalmente, prin revolutie, de puterea laica in sens politic modern.
 
De aici, gratie acestui raptus violent, s-a produs saracirea spirituala a modernitatii, prin despiritualizarea progresiva a lumii. In planul analizei istorice, este extrem de interesanta incursiunea autorului in universul sacru hindus, ale carui institutii si mecanisme pare sa le cunoasca la perfectie.
 
Guenon subliniaza substituirea ilicita si violenta a legitimei autoritati spirituale, cu care, o perioada istorica indelungata, regalitatea s-a confundat, de catre guvernamantul de tip laic, prin acapararea atributiilor sacerdotale golite de sensul lor transcendent. De aici, gratie acestui raptus violent, s-a produs saracirea spirituala a modernitatii, prin despiritualizarea progresiva a lumii. In planul analizei istorice, este extrem de interesanta incursiunea autorului in universul sacru hindus, ale carui institutii si mecanisme pare sa le cunoasca la perfectie.

CUPRINS
 
Cuvant inainte
Capitolul I
    Autoritate si ierarhie            15
Capitolul II
    Functiunile sacerdotiului si ale regalitatii            27
Capitolul III
    Cunoastere si actiune            43
Capitolul IV
    Natura Brahmanilor si a Ksatriyasilor            55
Capitolul V
    Dependenta regalitatii fata de sacerdotiu            69
Capitolul VI
    Revolta Ksatriyasilor            82
Capitolul VII
    Uzurparile regalitatii si consecintele lor            89
Capitolul VIII
    Paradis terestru si Paradis ceresc            107
Capitolul IX
    Legea imuabila            129
 

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.0322 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.