Autoritate spirituala si putere temporala

Autoritate spirituala si putere temporala
Preț: 19,00 lei
Disponibilitate: stoc indisponibil
Editura:
Anul publicării: 2010
Pagini: 144
Categoria: Filozofie

DESCRIERE

… o comparatie bine structurata intre cele doua registre permanent aflate in conflict in istoria omenirii: autoritatea spirituala si puterea temporala.

Daca prima se intemeiaza pe o traditie revelata si primordiala, transmisa pe cale orala, filiatie asupra careia trebuie sa vegheze, cea de-a doua are ca fundament o traditie scripturala, mai intai de extractie revelata, gestionata de sacerdoti, apoi preluata prin transfer simbolic de puterea monarhica si uzurpata finalmente, prin revolutie, de puterea laica in sens politic modern.

Guenon subliniaza substituirea ilicita si violenta a legitimei autoritati spirituale, cu care, o perioada istorica indelungata, regalitatea s-a confundat, de catre guvernamantul de tip laic, prin acapararea atributiilor sacerdotale golite de sensul lor transcendent.

De aici, gratie acestui raptus violent, s-a produs saracirea spirituala a modernitatii, prin despiritualizarea progresiva a lumii. In planul analizei istorice, este extrem de interesanta incursiunea autorului in universul sacru hindus, ale carui institutii si mecanisme pare sa le cunoasca la perfectie.

CUPRINS:

Cuvant inainte 7
Capitolul I
Autoritate si ierarhie 15
Capitolul II
Functiunile sacerdotiului si ale regalitatii 27
Capitolul III
Cunoastere si actiune 43
Capitolul IV
Natura Brahmanilor si a Ksatriyasilor 55
Capitolul V
Dependenta regalitatii fata de sacerdotiu 69
Capitolul VI
Revolta Ksatriyasilor 82
Capitolul VII
Uzurparile regalitatii si consecintele lor 89
Capitolul VIII
Paradis terestru si Paradis ceresc 107
Capitolul IX
Legea imuabila 129

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.0250 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.