Autoanaliza - Karen Horney

-9,1%
Preț: 50,00 lei
55,00 lei (-9,09%)
Disponibilitate: în stoc la furnizor
Autor: Karen Horney
ISBN: 978-606-40-2514-2
Editura: Trei
Anul publicării: 2025
Pagini: 288
Categoria: Psihologie/Sociologie
DESCRIERE
Autoanaliza - Karen Horney
Este posibilă o autoanaliză? Dacă da, când, în ce măsură şi cu ce limite? Putem utiliza tehnicile psihanalitice pe cont propriu, pentru a ne rezolva problemele? Este introspecţia constructivă sau mai degrabă inutilă? Acestea sunt întrebările pe care le abordează, în cartea sa, Karen Horney, alături de prezentarea a numeroase studii de caz.
Argumente sunt destule, atât pro, cât şi contra: noi ne cunoaştem cel mai bine pe noi înşine, introspecţia este constructivă în momentul în care o utilizăm în slujba dorinţei de a deveni o fiinţă mai bună, mai înzestrată şi mai puternică, iar insighturile obţinute prin autoanaliză sunt mai bine primite; pe de altă parte, factorii emoţionali şi rezistenţele constituie o dificultate importantă în acest demers. Astfel, autoanaliza este, în viziunea autoarei, o încercare de a fi pacient şi analist în acelaşi timp, metoda de bază rămânând aceeaşi ca la orice psihanaliză: asocierile libere. Dincolo de tehnici şi metode, mesajul este simplu şi percutant: pentru că viaţa ta este cel mai bun psihoterapeut, crede în tine însuţi!
Karen Horney (1885—1952) s-a născut la Hamburg, în Germania și a studiat medicina la Universitatea din Berlin. Medic psihiatru și psihanalist a predat la Institutul Psihanalitic din Berlin și la Institutului Psihanalitic din Chicago si Institutului Psihanalitic din New York. Împreună cu Alfred Adler a fondat curentul neo-freudian. Printre lucrarile sale se numără Personalitatea nevrotică a epocii noastre, Noi direcții in psihanaliză, Psihologia femeii.
Autoanaliza este o încercare de a fi pacient şi psihanalist în acelaşi timp. Să nu uităm că acest proces este nu numai suma dintre travaliul analistului şi cel al pacientului, dar şi o relaţie umană. Faptul că sunt implicate două persoane are o influenţă considerabilă asupra contribuţiei fiecăreia. Pacientul are trei sarcini principale. Prima este să se exprime cât mai complet şi sincer cu putinţă. A doua este să devină conştient de forţele pulsionale inconştiente şi influenţa lor asupra vieţii sale. Iar a treia e să-şi dezvolte capacitatea de a schimba acele atitudini care îi perturbă relaţiile cu sine însuşi şi cu lumea din jurul lui. [...] Dacă pacientul are capacitatea de a lucra singur pentru a găsi soluţia la o problemă, poate fi oare folosită această capacitate de o manieră deliberată?
CUPRINS:
Introducere
1 Fezabilitatea şi dezirabilitatea autoanalizei
2 Forţele pulsionale in nevroze
3 Fazele înţelegerii psihanalitice
4 Contribuţia pacientului la procesul psihanalitic
5 Contribuţia analistului la procesul psihanalitic
6 Autoanaliza ocazională
7 Autoanaliza sistematică: preliminarii
8 Autoanaliza sistematică a unei dependenţe morbide
9 Spiritul şi regulile autoanalizei sistematice
10 Cum gestionăm rezistenţele
11 Limitările autoanalizei
Accesul clienţilor
-Cărţi noi
-- 59,00 lei
- 70,00 lei75,00 lei (-6,67%)
- 70,00 lei75,00 lei (-6,67%)
Promoţii
-- 70,00 lei75,00 lei (-6,67%)
- 70,00 lei75,00 lei (-6,67%)
- 50,00 lei55,00 lei (-9,09%)
RECENZII