Astrofizica pentru cei grabiti

Astrofizica pentru cei grabiti
Preț: 35,00 lei
Disponibilitate: în stoc la furnizor
ISBN: 978-606-400-305-8
Editura:
Anul publicării: 2018
Pagini: 200

DESCRIERE

Astrofizica pentru cei grabiti - Neil deGrasse Tyson
 
Care este natura spatiului si timpului? Cum ne „potrivim" în Univers? El cum se adapteaza la noi? Tyson aduce Universul pe pamânt într-un mod clar si succint, prin prezentari stralucite, în capitole care pot fi citite oriunde si oricând de catre contemporanii nostri mereu grabiti.

Astrofizica pentru cei grabiti va va edifica, abordând tematici cosmice: de la Big Bang la gauri negre, de la quarks la mecanica cuantica, de la cautarea planetelor pe cerul înstelat la cautarea formelor de viata din Univers.
 
„Tyson ne explica magistral stiinta... tot ce spune poate inspira orice lider, profesor, cercetator sau pasionat de domeniu." – Forbes
 
„Tyson este un maestru al rezumarii si al simplificarii… ia idei complexe, minunate, le demonteaza pâna la miez, apoi le umple cu alegorii colorate si glume istete, facându-le accesibile pentru laici." - Salon
 
Neil deGrasse Tyson este un astrofizician american, cercetator asociat în cadrul Departamentului de astrofizica al Muzeului American de Istorie Naturala si directorul Planetariului Hayden. De asemenea, este gazda emisiunii TV StarTalk si autorul a numeroase lucrari de specialitate, printre care Space Chronicles, Origins si The Pluto Files. Locuieste în New York City.
...
 
Heliul este primul și singurul element din tabelul periodic al elementelor care nu a fost descoperit pe Pământ.
 
Vremea rămâne vreme oriunde în Univers. De exemplu, „Marea Pată Roșie de pe Jupiter, un anticiclon furios a cărui forță sporește de cel puțin 350 de ani, este provocată de aceleași procese fizice care generează furtuni pe Pământ sau în alte locuri din sistemul solar.” Forța și frumusețea legilor fizicii constau în faptul că se aplică peste tot, indiferent de convingerile noastre.
 
Timp de 380. 000 de ani după Big Bang, Universul a fost opac, „așa că nu am fi putut vedea formarea materiei nici măcar dacă am fi avut locuri în față”, spune Tyson.
 
Materia neagră cosmică are o gravitație de aproximativ șase ori mai mare decât materia vizibilă.
 
Doar trei dintre elementele existente în natură au fost formate de Big Bang. Hidrogenul, cel mai ușor și mai simplu element, este generat în întregime în timpul Big Bang-ului. Heliul este al doilea element din Univers în ordinea simplității și abundenței. Iar litiul este al treilea element din univers produs în timpul Big Bang-ului. Restul elementelor s-au format în inimile încinse și în rămășițele explozive ale stelelor muribunde.
 
Elementul technețiu nu se găsește pe Pământ decât în acceleratoarele de particule, unde este fabricat la cerere. Acest element se găsește în Univers doar în atmosfera unei submulțimi selecte de stele roșii.
 
Există un element care se cheamă einsteiniu. În rămășițele primului test al bombei cu hidrogen s-a descoperit un element necunoscut care a fost botezat astfel. „Nu știu cum s-a simțit Albert în privința asta”, spune deGrasse Tyson.
 
 

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie

Titluri de același autor

Created in 0.0236 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.