Ascensiunea banilor. O istorie financiara a lumii

Ascensiunea banilor. O istorie financiara a lumii
Preț: 49,95 lei
Disponibilitate: în stoc la furnizor
ISBN: 978-973-46-6172-5
Editura:
Anul publicării: 2018
Pagini: 288

DESCRIERE

Ascensiunea banilor. O istorie financiara a lumii - Niall Ferguson
 
... sunteti mânios ca lumea e atât de nedreapta?
... sunteti furios pe capitalistii superbogati si pe bancherii cu miliarde de dolari bonus?
... naucit de abisul care se casca atunci când vine vorba de a avea, a nu avea si a avea iahturi?
 
Nu sunteti singurul. De-a lungul întregii istorii a civilizatiei occidentale, s-a manifestat frecvent o ostilitate fata de finante si finantisti, nascuta din ideea ca aceia care si-au facut un rost dând bani cu împrumut sunt un fel de paraziti ce traiesc pe spinarea celor angajati în activitati economice „adevarate", în agricultura si productie.
 
Aceasta ostilitate are trei cauze. Unu: debitorii tind sa-i depaseasca numeric pe creditori si cei dintâi nu prea îi înghit pe cei din urma. Doi: crizele financiare si scandalurile financiare apar destul de des pentru ca finantele sa para a fi cauza saraciei, si nu a prosperitatii, a nesigurantei mai degraba decât a stabilitatii. Si trei: vreme de secole, pretutindeni în lume serviciile financiare au fost furnizate în cea mai mare masura de membri ai unor minoritati etnice sau religioase carora le era interzis sa detina pamânt sau sa ocupe functii publice si care s-au bucurat de succes în domeniul finantelor datorita strânselor lor legaturi de rudenie si bazate pe încredere.
 
în ciuda prejudecatilor noastre adânc înradacinate privind „banii spurcati", banii sunt la originea progresului în cele mai multe cazuri. Ca sa parafrazez o expresie a lui Jacob Bronowski (a carui minunata istorie a progresului stiintific am urmarit-o cu aviditate la televizor pe vremea când eram elev), ascensiunea banilor a constituit un element esential pentru evolutia omului.
 
Departe de a fi lucratura unor lipitori pornite sa suga sângele vital al familiilor cu datorii sau sa riste economiile vaduvelor si orfanilor, inovarea în sectorul financiar a constituit un factor indispensabil în evolutia umanitatii de la o economie amarâta de subzistenta la culmea prosperitatii materiale de care au parte multi oameni astazi.
 
Evolutia creditului si a datoriilor a fost la fel de importanta ca orice inovatie tehnologica pentru dezvoltarea civilizatiei, de la vechiul Babilon la Hong Kongul de astazi. Bancile si piata obligatiunilor au oferit baza materiala pentru splendorile Renasterii italiene. Serviciile financiare pentru întreprinderi au constituit baza indispensabila atât a Imperiului Britanic, cât si a celui olandez, asa cum triumful Statelor Unite în secolul XX a fost indisolubil legat de evolutia din domeniile asigurarilor, creditelor ipotecare si creditelor de nevoi personale. De asemenea, poate ca tot o criza financiara va semnala amurgul suprematiei americane pe plan mondial.
 
în spatele oricarui mare fenomen istoric se afla un secret financiar, iar cartea de fata si-a propus sa descifreze cele mai importante dintre aceste secrete. De exemplu, Renasterea a creat o explozie pe piata artei si arhitecturii pentru ca unii bancheri italieni, precum cei din familia Medici, au facut avere folosind matematica orientala în politica banului Republica Olandeza a surclasat Imperiul Habsburgic pentru ca, din punct de vedere financiar, era de preferat sa ai prima bursa moderna în locul celei mai mari mine de argint. Problemele monarhiei franceze nu puteau fi rezolvate fara o revolutie pentru ca un scotian, condamnat pentru omor, daduse peste cap sistemul financiar francez declansând prima bula a pietei financiare si prabusirea acesteia. Nathan Rothschild a contribuit în aceeasi masura ca si ducele de Wellington la înfrângerea lui Napoleon la Waterloo. O nebunie financiara, un ciclu autodistructiv de greseli si devalorizari au transformat Argentina din cea de-a sasea tara ca bogatie nationala din anii 1880 în economia sfârtecata de inflatie a anilor 1980.
 
Daca cititi aceasta carte, veti întelege de ce, în mod paradoxal, cei care traiesc în tarile cele mai sigure sunt si cei care au si cele mai solide polite de asigurare. Veti descoperi când si de ce popoarele vorbitoare de limba engleza au capatat obsesia ciudata de a cumpara si a vinde locuinte. Poate mai presus de toate, veti vedea cum globalizarea si finantele, pe lânga multe alte lucruri, au cam sters diferenta dintre pietele dezvoltate si cele emergente, transformând China în bancherul Americii, creditorul comunist al debitorului capitalist, o schimbare cu semnificatii epocale.
 
CUPRINS:
 
Introducere    
Capitolul 1. Visuri de lacomie            
Capitolul 2. Robia obligatiunilor    
Capitolul 3. Cum se sparg bulele    
Capitolul 4. Revenirea riscului        
Capitolul 5. De nadejde precum o casa    
Capitolul 6. De la Imperiu la Chimerica    
Cuvânt de încheiere: Decaderea banilor    
Multumiri            
Note                
Lista ilustratiilor    
Index            
 
 

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.0235 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.