Arta culpabilizarii

Arta culpabilizarii
Preț: 18,00 lei
Disponibilitate: stoc indisponibil
ISBN: 978-606-588-106-8
Editura:
Anul publicării: 2011
Pagini: 112

DESCRIERE

Arta culpabilizarii Să-l culpabilizezi pe altul – o artă? Dar cum am învăţat să culpabilizăm? Prin intermediul căror tehnici? Şi cum ne folosim de culpabilizare, mai ales în cuplu? Întrucât, în prezent, aceasta e maniera cea mai răspândită de a exprima o nemulţumire, Robert Neuburger ne propune aici reperarea fiecărei tentative de culpabilizare, înainte de a ajunge să-i suportăm efectele. El arată, de asemenea, că supravieţuirea unui cuplu ţine mai mult de capacitatea sa de a genera compromisuri, de a fi tolerant, de a păstra un sens al relativităţii, al autoderiziunii, al umorului. Să nu uităm că un conflict nu izbucneşte niciodată doar pentru că ambii parteneri au dreptate şi că, aşa cum spune poetul Yehuda Amichaï, „acolo unde avem dreptate, nu vor mai creşte niciodată flori”.
Din carte:
…de multe ori apare o situatie ca aceasta in familii. Sotul doreşte să-şi părăsească soţia, dar, totodată, aşa cum se observă din ce în ce mai des, păstrează aceeaşi stimă şi afecţiune pentru ea şi nu are de gând să se desolidarizeze de ea atâta vreme cât ea este la pământ. Se simte responsabil, chiar vinovat de starea ei, iar tentativele de sinucidere grave pe care le-a comis (sau ameninta sa le comita) nu sunt în măsură să-l liniştească. Situaţia lor seamănă cu un impas: dacă ea se simte mai bine, el poate să o părăsească, ceea ce îşi doreşte. Ea, de partea ei, doreşte să-şi păstreze soţul şi cade în depresie la gândul că ar putea să o părăsească, prin urmare se simte rău. Nici măcar nu poate să-şi exprime furia împotriva soţului, din cauza idealului de libertate pe care-l împărtăşeşte cu el. Nu poate decât să dea vina pe ea, considerându-se nulă, urâtă, până într-atât încât să se simtă nedemnă de a fi iubită de el sau de oricare altul. Astfel stând lucrurile, în mod inconştient, ea îşi învinovăţeşte soţul de starea ei. De fapt, chiar dacă libertatea face parte din idealul lor de cuplu, angajamentul, fie în militantism, fie în cuplu, este diferit unul de celălalt. El se simte rău să renunţe la angajamentul său în cuplu, ea se simte rău să nu-i poată reda libertatea soţului. Fiecare se culpabilizează şi-l culpabilizează pe celălalt.
ROBERT NEUBURGER este un cunoscut psihiatru, psihanalist şi terapeut francez, specializat în probleme de cuplu şi familie. E autorul unei întregi serii de cărţi, care abordează subiecte precum intimitatea, ritualurile în cuplu, teritoriul personal, sentimentele de vinovăţie şi învinovăţire, miturile familiale, traumele suferite, comportamentul iraţional, cuplurile noi şi, de asemenea, despărţirile cu efectele lor. Îndelungata experienţă profesională a autorului se reflectă în paginile cărţilor sale, care includ atât analize competente asupra cauzelor ce provoacă anumite conflicte, cât şi eventuale soluţii prin care cuplul sau familia să depăşească fiecare impas.
CUPRINS:
Introducere. Rusine, seductie, culpabilitate PARTEA I. Invatarea culpabilizarii 1. Nasterea sentimentului de vinovatie 2. Educati pentru a culpabiliza 3. Binefacerile educatiei culpabilizante PARTEA A II-A. Cuplurile si culpabilizarea 4. De ce sa-l culpabilizezi pe celalalt? 5. Cum sa-l culpabilizezi pe celalalt 6. Fire de nisip 7. Culpabilizati, culpabilizati…intodeauna va rezulta ceva 8. Povesti despre cupluri, terapie si culpabilizare Concluzie Test: Culpabilizarea si dumneavoastra Exercitiu: Mic joc de recunoastere a tehnicilor de culpabilizare

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.0274 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.