Arhetipurile masculine. Rege, razboinic, magician, amant

Arhetipurile masculine. Rege, razboinic, magician, amant
Preț: 29,00 lei
Disponibilitate: în stoc la furnizor
ISBN: 978-973-1965-01-7
Editura:
Anul publicării: 2019
Pagini: 232

DESCRIERE

Arhetipurile masculine. Rege, razboinic, magician, amant - Robert Moore, Douglas Gillette
 
... la sfârşitul secolului XX ne confruntăm cu o criză de mari proporţii a identităţii masculine. Din ce în ce mai mult, observatorii scenei contemporane – sociologi, antropologi şi psihologi de profunzime – descoperă dimensiunile devastatoare ale acestui fenomen, care ne afectează personal pe fiecare dintre noi, la fel de mult pe cât afectează societatea ca întreg.
 
De ce există în zilele noastre o asemenea confuzie legată de sexul de care aparţinem, cel puţin în Statele Unite şi în Europa? Pare din ce în ce mai dificil să punctăm ceva ce ar putea fi în legătură cu esenţa masculină sau cu cea feminină.
 
Dacă analizăm cu atenţie sistemul social contemporan, observăm imediat decăderea valorilor familiei tradiţionale. Din ce în ce mai multe familii se confruntă cu tristul adevăr al dispariţiei tatălui (absent fizic sau emoţional), aspect care produce devastare emoţională la copiii de ambele sexe. Tatăl slab, fără personalitate sau absent din viaţa fiului sau fiicei sale, mutilează capacitatea acestuia/acesteia de a relaţiona într-un mod intim şi pozitiv cu persoane de acelaşi sex sau de sex opus.
 
Din experienţa pe care o avem, considerăm că nu putem scoate în evidenţă doar într-un mod simplist dezintegrarea sistemelor noastre familiale, pentru a motiva criza actuală a masculinităţii la nivel global. Pentru aceasta este necesar să luăm în considerare alţi doi factori care subliniază însăşi această dezintegrare.
 
... mai întâi trebuie să menţionăm un factor foarte important, şi anume: dispariţia proceselor rituale de iniţiere a băieţilor pentru a deveni bărbaţi. In societăţile tradiţionale există definiţii standard pentru ceea ce noi numim psihologia Băiatului şi psihologia Bărbatului.
 
Acestea se pot observa clar în societăţile tribale, care au fost atent cercetate de antropologi precum Arnold van Gennep şi Victor Turner. Ei au remarcat existenţa unor ritualuri complexe, realizate în scopul ajutării băieţilor din trib să facă trecerea către condiţia de bărbat. în Occident, de-a lungul secolelor de civilizaţii, aproape toate aceste procese rituale au fost abandonate ori direcţionate spre acţiuni mult mai restrânse sau mai puţin eficiente, pe care le putem numi pseudo-iniţieri.
 
Pentru a explica declinul iniţierilor din Antichitate, putem analiza fundamentul istoric al acestora. Reforma Protestantă şi Iluminarea au fost grupări puternice care au impus gradat necesitatea discreditării proceselor rituale. Odată ce procesul sacru şi transformator al ritualului a fost discreditat, tot ce a rămas este ceea ce Victor Turner a numit „doar ceremonial", adică ceva care nu are puterea necesară pentru obţinerea unei transformări reale a conştiinţei...
 
CUPRINS:
 
Introducere
1. Criza procesului ritual masculin
2. Potenţialităţile masculine    
3. Psihologia Băiatului    
4. Psihologia Bărbatului        
5. Regele                
6. Războinicul    
7. Magicianul
8. Amantul
Concluzii: accesarea puterilor arhetipale ale masculinităţii mature    
Cuvânt de încheiere    
Bibliografie
 
 

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.0280 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.