Arborele Gnozei - Ioan Petru Culianu

Arborele Gnozei - Ioan Petru Culianu
Preț: 39,95 lei
Disponibilitate: în stoc la furnizor
ISBN: 978-973-46-5577-9
Editura:
Anul publicării: 2019
Pagini: 384

DESCRIERE

Arborele Gnozei - Ioan Petru Culianu
 
Ioan Petru Culianu îl poartă pe cititor prin lumea idelor dualismului, prin miturile gnostice (al Înţelepciunii căzute şi cel al Demiurgului ignorant), apoi îi dezvăluie noţiuni ale maniheismului, paulicianismului, marcionismului şi bogomilismului precum şi miturile catharilor. Fiecare dintre acestea (cu înţelepciunile şi neajunsurile evidenţiate) vor dezvălui cititorului Tărâmul Începuturilor cu poveştile paralele care îşi împrumută personaje pe care le transformă din eroi pozitivi în îngeri căzuţi. Un joc despre Iubire şi despre Ură într-un război ce are ca miză cucerirea Împărăţiei acestei Lumi.

Autorul demonstrează că sistemele de gândire pornesc de la un număr redus apoi se înmulţesc continuu prin „întovărăşire binară”, evidenţiind astfel că activitatea minţii noastre este repetitivă, iar filozofiile noastre pleacă de la nişte reguli simple şi produc rezultate previzibile. Ceea ce gândeşte cineva gândesc în mod necesar şi alţii, dacă nu chiar majoritatea celorlalţi.

Ioan Petru Culianu este conştient că descrierea religiei ca un joc al minţii îi poate şoca pe unii. Atrage însă atenţia asupra faptului că „din perspectivă sistemică, nu există contradicţie între religie şi ştiinţă (care sunt, în egală măsură, jocuri ale minţii) şi, mai mult chiar, n-ar trebui să existe nici între religii vreo contradicţie, deoarece, acolo unde dispunem de date suficient de complexe, se poate demonstra că religiile corespund înre ele nu numai ca mod de operare (care este modul de operare al minţii omeneşti), ci şi în privinţa teritoriilor pe care le explorează. Şi chiar atunci când religiile nu se suprapun, ele pot fi totuşi considerate ca dezvoltarea morfodinamică a unor anumite reguli fundamentale, perfect inteligibile şi uneori chiar raţionale.”
 
CUPRINS:
Cuvînt înainte
Cuvînt de mulţumire
Introducere    
Capitolul I. Dualismul: o cronologie    
Capitolul II. Mituri despre gnosticism: o introducere    
Capitolul III. Mitul gnostic 1: înţelepciunea căzută     
Capitolul IV. Mitul gnostic 2: Demiurgul ignorant    
Capitolul V. Abolirea Legii şi a tatălui real: Marcion din Sinope    
Capitolul VI. Mitul maniheist     
Capitolul VII. Paulicianismul sau marcionismul popular    
Capitolul VIII. Bogomilismul: un pseudodualism    
Capitolul IX. Cele două religii ale catharilor     
Capitolul X. Arborele Gnozei     
Capitolul XI. Nihilismul modern    
Epilog: Jocurile oamenilor    
Bibliografie     

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.0282 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.