Apocalipsa. Mari dezastre din trecut și cîteva lecții pentru viitor

Apocalipsa. Mari dezastre din trecut și cîteva lecții pentru viitor
Preț: 64,95 lei
Disponibilitate: stoc indisponibil
ISBN: 978-973-46-8594-3
Editura:
Anul publicării: 2021
Pagini: 560

DESCRIERE

Apocalipsa. Mari dezastre din trecut și cîteva lecții pentru viitor - Niall Ferguson
 
Omenirea a suferit în atîtea feluri din pricina unor cumplite catastrofe colective – de la cutremure la războaie şi epidemii –, încît ai crede că a descoperit metode mai eficiente de a reacţiona la ele în plan social, economic şi politic. Dar se pare că principalul nostru mecanism de adaptare este psihologic: ne place să privim suferinţa altora de la distanţă, fără să riscăm.
 
... cartea de față pleacă de la ideea că nu putem studia istoria dezastrelor, fie ele naturale, fie provocate de om - deși, după cum vom vedea, dihotomia e întrucâtva falsă -, separat de istoria economiei, societăţii, culturii și politicii.
 
Dezastrele sunt rareori evenimente integral exogene - cu excepţia căderii vreunui meteorit masiv, ceea ce nu s-a mai întâmplat de şaizeci și șase de milioane de ani, sau a unei invazii extraterestre, ceea ce nu s-a întâmplat încă deloc. Chiar și un cutremur catastrofal este catastrofal numai proportional cu gradul de urbanizare din lungul liniei de fractură - sau al liniei de ţărm, dacă provoacă un tsunami.
 
Orice pandemie este formată dintr-un agent patogen nou și din rețelele sociale pe care acesta le atacă. Nu putem înțelege amploarea contagiunii studiind numai virusul, pentru că virusul va infecta numai atâția oameni cât îi permit rețelele sociale". În acelaşi timp, dezastrele pun în lumină adevărata stare a societăților și țărilor în care se produc.
 
Este un moment al adevărului, al dezvăluirii, când unele state se dovedesc fragile, altele rezistente, altele, chiar, antifragile", capabile, adică, nu doar să suporte consecințele dezastrului, ci și să se întărească de pe urma lui. Dezastrele au efecte economice, culturale și politice profunde, unele aparent paradoxale...
 

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.0547 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.