Animalul povestitor

Animalul povestitor
Preț: 39,90 lei
Disponibilitate: în stoc la furnizor
ISBN: 9786069800287
Editura:
Anul publicării: 2019
Pagini: 264
Categoria: Filozofie

DESCRIERE

Animalul povestitor - Jonathan Gottschall
 
... cu zeci de mii de ani în urmă, când mintea omenească era copilărească încă şi noi putini la număr, ne spuneam unii altora poveşti. Iar acum, zeci de mii de ani mai târziu, când specia noastră a umplut Pământul, cei mai mulţi dintre noi continuăm să ne încredem în mituri şi legende despre originea lucrurilor şi continuăm să tresărim înfioraţi la auzul unei uluitoare multitudini de ficţiuni înfăţişate pe pagini de carte, pe scene de teatru şi pe ecrane - poveşti cu crime, poveşti cu sex, poveşti cu război, poveşti cu conspiraţii, poveşti adevărate şi poveşti neadevărate. Suntem, ca specie, dependenti de poveste. Chiar şi atunci când trupul ne adoarme, mintea rămâne trează toată noaptea, spunându-şi sieşi poveşti.
 
Cartea aceasta este despre primata Homo fictus (omul care născoceşte), antropoidul mare cu minte povestitoare. Poate că nu-ţi dai seama de asta, dar eşti o creatură a unei lumi imaginare care se cheamă Ţara de Nicăieri. Ţara de Nicăieri este casa ta şi până să mori vei petrece zeci de ani acolo. Dacă n-ai observat încă lucrul acesta, nu dispera: povestea este pentru fiinţa umană la fel ca apa pentru un peşte - atotcuprinzătoare şi imposibil de pipăit. Deşi corpul îţi stă întotdeauna într-un anumit loc, într-un anumit moment din timp, mintea ţi-e întotdeauna liberă să hoinărească pe meleagurile închipuirii. Ceea ce şi face.

Şi totuşi Ţara de Nicăieri rămâne în cea mai mare parte un teritoriu nedescoperit şi neexplorat. Nu ştim de ce nu ne mai săturăm de poveşti. Nu ştim nici măcar de ce există Ţara de Nicăieri, de fapt. Şi nu ştim precis cum, sau măcar de ce, timpul pe care-1 petrecem pe Ţara de Nicăieri ne modelează personalitatea şi cultura socială. Pe scurt, nimic atât de indispensabil condiţiei umane nu este atât de incomplet...
 
CUPRINS:
 
Prefaţă    
Capitolul 1. Vrăjitoria poveştii    
Capitolul 2. Enigma ficţiunii    
Capitolul 3. Iadul e prielnic poveştii    
Capitolul 4. Poveste de noapte    
Capitolul 5. Mintea care spune poveşti    
Capitolul 6. Morala poveştii    
Capitolul 7. Oamenii de cerneală schimbă lumea
Capitolul 8. Poveşti de viaţă    
Capitolul 9. Viitorul poveştii    
Mulţumiri    
Bibliografie    
Ilustraţiile
 
 
 

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie

Cărți noi - Filozofie

38,00 lei
41,00 lei (-7,32%)
Created in 0.0247 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.