Amurgul Evului Mediu

Amurgul Evului Mediu
Preț: 59,00 lei
Disponibilitate: în stoc la furnizor
ISBN: 978-606-978-331-3
Editura:
Anul publicării: 2021
Pagini: 600

DESCRIERE

Amurgul Evului Mediu - Johan Huizinga
 
... acest studiu clasic despre artă, viață și gândirea din Franța și Țările de Jos în secolele al XIV-lea și al XV-lea este una dintre cele mai pătrunzătoare analize ale perioadei medievale. O capodoperă a genului, cartea demonstrează că dispariția cavalerismului a reflectat spiritul timpului și că eroii și evenimentele epocii nu au constituit un preludiu al Renașterii și nici n-au purtat semințele unei culturi pe cale de a lua ființă, ci au fost semnele epuizării celei vechi.
 
Printre alte subiecte, autorul examinează violența vieții medievale, ideea de cavalerism, convențiile legate de iubire, viața religioasă, viziunea asupra morții, simbolismul ce se afla întrețesut în pânza vieții de zi cu zi și sentimentul trăirii estetice. Vedem Evul Mediu târziu prin intermediul psihologiei și gândirii artiștilor, teologilor, poeților, cronicarilor de curte, al prinților și oamenilor de stat ai vremii, devenind astfel martorii splendorii și simplității vieții medievale.
 
„Am încercat aici să privim secolele al XIV-lea și al XV-lea nu ca pe o prevestire a Renașterii, ci ca pe sfârșitul Evului Mediu, iar civilizația medievală din ultima epocă a vieții ei ca pe un pom cu fructe prea coapte, ajuns la deplina lui maturitate și dezvoltare. Năpădirea nucleului vital al gândirii de către atâtea și atâtea forme de gândire vechi, tiranice, veștejirea și rigidizarea unei civilizații bogate — acesta este conținutul principal al paginilor ce urmează. Scriind cartea de față, privirea ne-a fost îndreptată, parcă, spre profunzimile unui cer crepuscular, ale unui cer sângeriu, apăsător și crâncen, plin de plumb amenințător și de false sclipiri de aramă." Johan Huizinga
 
Istoric, filosof al culturii și unul dintre fondatorii istoriei culturale moderne, Johan Huizinga s-a născut la Groningen, pe 7 decembrie 1872. A urmat liceul din același oraș și apoi a făcut studii de filosofie la Universitatea din Groningen între anii 1891 și 1896, pe care le-a continuat pentru un an la Universitatea din Leipzig. Diploma de doctor o obține în 1897 și apoi, timp de șapte ani, predă la liceul municipal din Haarlem. Articolele lui despre istoria vechiului oraș îi aduc notorietatea în lumea universitară și un loc la catedra de istorie a Universității din Groningen, unde rămâne până în 1915, când începe să predea la Universitatea din Leiden.
 
În anii următori publică cele mai cunoscute cărți ale sale: Mensch en Menigte in Amerika (1918), Herfsttij der Middeleeuwen (Amurgul Evului Mediu, 1919) și Homo Ludens, apărută 1938. În același an, Huizinga e ales vicepreședinte al Comitetului Internațional pentru cooperare intelectuală al Ligii Națiunilor. În 1941, după ce ține un discurs în care critică influența germană asupra culturii olandeze, este arestat de naziști. Este eliberat anul următor, dar nu se poate reîntoarce la Leiden. Aflat încă sub interdicție la De Steeg, Johan Huizinga moare la 1 februarie 1945, cu doar câteva luni înainte de încheierea războiului.
 
CUPRINS:
 
Capitolul I. Caracterul aprig al vietii
Capitolul II. Năzuinţa spre o viaţă mai frumoasă     
Capitolul III. Concepţia ierarhică a societăţii     
Capitolul IV. Ideea cavalerismului     
Capitolul V. Visul de eroism şi de dragoste
Capitolul VI. Ordine şi legăminte cavalereşti
Capitolul VII. Importanţa idealului cavaleresc în război şi în politică    
Capitolul VIII. Stilizarea dragostei             
Capitolul IX. Formele convenţionale ale dragostei
Capitolul X. Imaginea idilică a vieţii             
Capitolul XI. Imaginea morţii                 
Capitolul XII. Transpunerea în imagini a tuturor noţiunilor sacre     
Capitolul XIII. Tipuri de viaţă religioasă
Capitolul XTV. Emoţia religioasă şi imaginaţia religioasă                     
Capitolul XV. Declinul simbolismului         
Capitolul XVI. Realismul şi aspectele misticizarii imaginaţiei                         
Capitolul XVII. Formele de gândire în viaţa practica
Capitolul XVIII. Arta şi viaţa
Capitolul XIX. Simţul estetic
Capitolul XX Imaginea şi cuvântul
Capitolul XXI. Cuvântul şi imaginea
Capitolul XXII. Zorile formei noi

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie

Titluri de același autor

Created in 0.0246 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.