Ameninţări fără răspuns. Constrângeri politice asupra balanței de putere

Ameninţări fără răspuns. Constrângeri politice asupra balanței de putere
Preț: 49,95 lei
Disponibilitate: în stoc la furnizor
ISBN: 978-973-46-9586-7
Editura:
Anul publicării: 2023
Pagini: 256

DESCRIERE

Ameninţări fără răspuns. Constrângeri politice asupra balanței de putere - Randall L. Schweller
 
De ce, de-a lungul istoriei, statele au subestimat în mod regulat pericolele din afară care le amenințau supraviețuirea? De ce unele state au fost capabile să-și mobilizeze eficient resursele materiale pentru a răspunde adecvat la amenințările externe, în timp ce altele nu au reușit să facă acest lucru?
 
Sub-balansarea este un fenomen comun, dar prea puțin cercetat în politica internațională, care se produce atunci când statele fie nu conștientizează amenințările periculoase pentru ele, fie aleg să nu reacționeze la aceste amenințări sau reacționează inadecvat și imprudent. În acord cu noul val al cercetărilor realiste neoclasice, Amenințări fără răspuns oferă o teorie a sub-balansării bazată pe patru variabile de la nivel intern, care explică variația în timp și spațiu a modului cum răspund statele la presiunile și stimulentele externe.
 
Teoria generează cinci scheme cauzale pentru comportamentul de sub-balansare al statelor, care sunt testate folosind câteva cazuri elocvente: Marea Britanie și Franța în perioada interbelică, Franța între 1877 și 1913, precum și Războiul Triplei Alianțe (1864-1870), care a opus Paraguayul Braziliei, Argentinei și Uruguayului. Autorul conchide că statele care prezintă cea mai mare probabilitate de sub-balansare sunt cele incoerente, fragmentate, ale căror elite sunt constrânse de considerente politice în luarea deciziilor.

CUPRINS:

Lista figurilor și tabelelor
Prefață
Introducere. Balanța de putere și misterul comportamentului de sub-balansare

Capitolul 1. Prudența în gestionarea modificărilor din balanța
Capitolul 2. O teorie a sub-balansării. O explicație realistă neoclasică
Capitolul 3. Studii de caz referitoare la marile puteri. Franța şi Marea Britanie în perioada interbelică şi Franța, 1877-1913
Capitolul 4. Studii de caz referitoare la micile puteri. Paraguay, Argentina, Brazilia și Războiul Triplei Alianțe, 1864-1870
Capitolul 5. De ce sunt statele atât de timide? Coerenţa statului şi expansiunea în era politicii de masă
Note
Bibliografie
Index

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.0458 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.