Adriatica. Un concert al civilizațiilor la sfârșitul epocii moderne

Adriatica. Un concert al civilizațiilor la sfârșitul epocii moderne
-5,3%
Preț: 54,00 lei
57,00 lei (-5,26%)
Disponibilitate: în stoc la furnizor
ISBN: 978-973-50-7935-2
Editura:
Anul publicării: 2023
Pagini: 324

DESCRIERE

Adriatica. Un concert al civilizațiilor la sfârșitul epocii moderne - Robert D. Kaplan
 
Kaplan explorează un spațiu neglijat de istorici și de specialiștii în geopolitică: bazinul Mării Adriatice – un creuzet al identităților fluide și multiple care definesc în prezent Europa.
 
Începându-și călătoria de-a lungul coastei adriatice din Italia, trecând prin Slovenia, Croația, Muntenegru și Albania și încheind-o în insula Corfu, autorul străbate oraș după oraș, analizând tot ce-i iese în cale, reflectând, discutând cu oamenii locului, citând generos din cărțile care l-au condus spre aceste țărmuri, lăsându-se în voia spec­tacolului naturii, a peisajelor citadine sau a lucrării timpului asupra monumentelor.
 
Acest spațiu de ciocnire între civilizații ni se arată astfel ca o prefigurare a crizei cu care se confruntă Europa și lumea de azi, iar Robert Kaplan știe să extragă din istoria lui trimilenară o viziune îndrăzneață și pozitivă asu­pra noii Eurasii. Utopie, profeție sau, pur și simplu, optimism?
 
„Marea Adriatică este mai mult decât o componentă vitală a Medi­teranei. Este și o linie de falie a civili­zații­lor și a sistemelor ideologice, precum și o cheie pentru identitatea geografică a Europei Centrale.
 
Dihotomia dintre Occident și Orient, în mod tradițional fragilă pe aceste țărmuri mereu întrepătrunse, e din ce în ce mai slabă: mai degrabă decât o «ciocnire», avem parte de un «concert». Catolicismul și Ortodoxia, Ortodoxia și Islamul, Roma Apuseană și Roma Răsăriteană, Mediterana și Balcanii realizează o fuziune captivantă la Marea Adriatică. Toată Europa este distilată aici, într-o geografie care poate fi percepută și, prin urmare, înțeleasă. Este globul pământesc în miniatură. Într-adevăr, subtilitățile civilizațiilor Adriaticii pot fi extinse la nivel mondial. Epoca populismului, pe care mass-media o văd ca pe un fenomen secundar, este cântecul de lebădă al epocii naționalismului. În consecință, Adriatica este o elegie pentru o categorie de distincții pe care le-am observat o viață întreagă.
 
Europa nu își permite luxul de a neglija aceste state problematice prin care tocmai am călătorit. Marea Adriatică, aflată în inima lumii mediteraneene și a celei central-europene, constituie o geografie nervoasă care, în secolul XXI, va avea de spus o poveste geopolitică a cărei intrigă încă nu a fost scrisă.“ — ROBERT D. KAPLAN

CUPRINS:

Prolog
Globul pământesc în miniatură... 13
1. Rimini
Europa de calcar... 19
2. Ravenna
Cum au modelat Theodoric și Dante Vestul... 42
3. Veneţia
Creanga de aur a lui Frazer și înfrângerea sorții... 68
4. Trieste
Complexitatea geografică a Italiei... 100
5. Piran, Koper, Ljubljana și Rijeka
Modernitatea timpurie care ne așteaptă... 136
6. Zagreb, Split, Korčula și Dubrovnik
„Națiunile nu sunt înscrise în natura lucrurilor“... 177
7. Kotor, Podgoriţa, Tirana și Durrës
Inima Europei?... 224
8. Corfu
Experiența arhetipală a refugiatului... 261
Nota autorului... 289
Note... 293
Bibliografie... 311
 

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie

Titluri de același autor

Created in 0.0208 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.