Adevaruri incomode despre limba romana

Adevaruri incomode despre limba romana
Preț: 50,00 lei
Disponibilitate: în stoc la furnizor
ISBN: 978-606-699-023-3
Editura:
Anul publicării: 2019
Pagini: 300

DESCRIERE

Adevaruri incomode despre limba romana - Mihai Vinereanu
 
Cartea contine esafodajul teoretic al Dictionarului etimologic al limbii romane, pe baza studiilor de indo-europenistica – aflat acum in curs de finalizare a editiei a doua - si ofera argumente lingvistice si istorice ale stravechimii si continuitatii istorice a limbii romane, precum si raporturile ei reale cu limba latina, aratand, intre altele, de ce romana nu se trage din latina.
 
E de menționat că lucrările lingvistului Mihai Vinereanu, care au în spate decenii de studiu și muncă, sunt ignorate de Academia Română, că na, s-ar demola povestea falsă a romanizării, teorie stupidă de care țin cu dinții mulți istorici și lingviști. Pentru cei care au mințile deschise, pentru cei care au sesizat deja falsul științific, această întâlnire cu Mihai Vinereanu este una importantă, care mai pune o cărămidă la refacerea adevăratei istorii a acestui neam.
 
Originea latină a limbii române este o teorie falsă care nu a fost niciodată demonstrată, dincolo de câteva asemuiri cu latina, lăsând la o parte cea mai mare parte a lexicului românesc sau atribuindu-i fie origine latină, slavă, turcă sau maghiară în funcție de ce cuvinte similare ca formă au putut exista în aceste limbi.
 
Așadar, limba română este una bazată doar pe cuvinte împrumutate de la alții sau este o limbă cu rădăcini străvechi, indo-europene? Haideți să vedem ce spune lingvistul Mihai Vinereanu...
 
... oricărui om cu mintea întreagă îi vine greu să înţeleagă cum dintr-un episod istoric care s-a consumat timp de 160 ani cât a durat administraţia romană într-un teritoriu reprezentat de 14% din regatul de atunci al Daciei, ei bine, cum într-un asemenea răstimp, minuscul la scară istorică şi nesemnificativ teritorial, să dispară un popor străvechi şi o limbă asemenea şi să apară un nou popor şi o nouă limbă?
 
Câţi cunoscători de latină în afara administraţiei imperiale se aflau în Dacia cucerită vremelnic? Cum s-a produs procesul de impunere a limbii latine dacă nu existau nici instituţii, nici institutori şi nici vreun scop politic, ştiut fiind faptul că administraţia imperială romană nu a fost nicicând preocupată de altceva decât de aspectul fiscal, ca să ne exprimăm eufemistic, în teritoriile ocupate? Cum au învăţat latina restul de 86% din dacii liberi care erau mai ocupaţi să-i hărţuiască pe cotropitori decât să se dedice studiului limbii acestora?

La fel este şi chestia cu poporul român care s-a născut peste noapte din legionarii romani care au procreat cu văduvele dace în absenţa bărbaţilor exterminaţi până la unul în teritoriul ocupat. Pe lângă caracterul abject al acestei ipoteze, istoria oficială se dovedeşte din nou absurdă sub acest aspect şi nu explică modul în care o minoritate de 14% care ar fi reprezentat poporul nou născut se putea impune în faţa unei comunităţi ultramajoritare de daci ale căror însuşiri războinice n-au fost de nimeni tăgăduite...

CUPRINS:
 
Prefaţa    
Argument la dicţionarul etimologic
Originea proto-indo-europenilor
De ce latina poate proveni din proto-traco-dacă sau despre natura centum a limbii traco-dace    
Despre dreapta interpretare a datelor din limbile romanice sau către o nouă ştiinţă a romanisticii        
Observaţii asupra originii articolului hotărât în limba română şi în limbile romanice.
Situaţia articolului hotărât în diverse limbi    
Evoluţia sunetului proto-indo-european "b" în latină şi română sau de ce româna nu provine din latină    
Evoluţia sunetului proto-indo-european "b" în limba română urmat de vocala *e    
Despre genul feminin în limba română. Consideraţii asupra originii genului feminin în proto-indo-europeană. Câteva consecinţe ale acesteia în limba română    
Latinomani şi dacomani    
Inceputurile neoliticului în Europa    
Câteva etimologii care îi fac de râs pe latinişti    
Căsătoria în limba română    
Studiul etimologic al denumirii marilor cursuri de apă din spaţiul traco-dac    
Originea etnonimului român
Dintre "capcanele" limbii române    .                
De ce sânt şi nu sunt            
Despre etimologia etnonimului Gebalieh dat traco-dacilor de la Mănăstirea Sfânta Ecaterina    
Despre substratul limbii greceşti    
Originea etnică a lui Ahile    
Cine este Zamolxiu sau de ce tăbliţele de la Sinaia nu sânt falsuri        
Limba inscripţiilor de pe tăbliţele de la Sinaia    
Tăbliţele de aur de la Sinaia - marele măr al discordiei    
Google şi limba dacă    
Un eveniment istoric: India recunoaşte pe ţigani ca diasporă indiană    
Bibliografie
 
 

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.0330 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.