Abc-ul Medicinei Chineze

Abc-ul Medicinei Chineze
Preț: 65,00 lei
Disponibilitate: în stoc la furnizor
ISBN: 9786069609842
Editura:
Anul publicării: 2022
Pagini: 248

DESCRIERE

Abc-ul Medicinei Chineze - Cristophe Labigne
 
... autorul enunta intr-un mod simplu, dar si precis bazele unei medicine care a traversat mileniile si continua sa evolueze. Aceasta carte se doreste inainte de orice un instrument de intelegere teoretica si practica. Scrisa intr-un stil curgator si metaforic, ilustrata cu multe desene si tabele, ea pune la indemana tuturor semnificatiile energeticii, dezvaluind rationamentul care sta la baza cunostintelor chineze in domeniul sanatatii. Pentru a favoriza o insusire concreta a energeticii si a aplicatiilor ei, autorul propune exercitii preventive de antrenament Qi Gong pentru masajele traditionale si pentru automasaje.
 
O MEDICINĂ HOLISTICĂ
 
... in medicină, abordarea holistică reprezintă, mai degrabă, a studia şi a trata persoana in ansamblul ei decât diferitele organe și țesuturi ale corpului omenesc, luate separat. Diferiții poli ai manifestării vieții umane - spirit, emoţii, energie şi corp - sunt considerati un tot care este mai mult decât suma părţilor.
 
A lua în considerare totalitatea aspectelor viului din om pentru a le integra într-o schemă care poate să explice atât părţile, cât și ansamblul nu ar trebui oare sa fie obiectivul oricărei ştiinte despre om?
 
Tocmai asta propune medicina chineză, al cărei principiu esențial este legat direct de filosofia chineză a lui Tao: omul este situat între Cer şi Pământ; el este un element al universului de care nu poate să fie disociat; omul functionează după aceleaşi legi ca universul și este supus constant aceloraşi influenţe ca oricare alt element al naturii.
 
Pentru a rămåne în armonie, omul trebuie să se adapteze la influenţele mediului înconjurător. Toate fenomenele naturale, afective, economice şi sociale au un efect direct sau indirect asupra individului. Astfel, schimbările climatice, dar şi influenţele cosmo-telurice, calitățile nutritive ale alimentelor, mediul psihologic şi afectiv reprezintă influențe susceptibile să acționeze asupra echilibrului individual
.
Ciclurile naturale
 
Natura funcţionează în mod ciclic. Aceste cicluri se manifestă în alternanţa zi/noapte și în cea a anotimpurilor; ele actionează în toate formele de activitate fizică și mintală. De exemplu, echilibrul energetic al omului evoluează treptat, în cursul unei zile. Dimineata, energia lui Yang este ascendentă şi se dezvoltă in el ca şi in natură. Seara, Yang scade şi Yin creşte. Energia omului, atât fizică, dar şi psihică, suportă variaţiile lui Yin şi Yang. De aceea, dimineața, cresterea lui Yang favorizează trezirea și pornirea activităţii...
 
CUPRINS:
 
INTRODUCERE

CAPITOLUL I. ISTORIC

CAPITOLUL II. O MEDICINĂ HOLISTICĂ

CAPITOLUL III. MECANISMELE INTIME ALE ORGANISMULUI VIU
1. Teoria Yin/Yang
2. Legile Yin/Yang
3. Teoria Yin/Yang în medicină
4. Cele Cinci Elemente
5. Simbolismul celor Cinci Elemente
6. Relaţiile ciclice ale celor Cinci Elemente

CAPITOLUL IV. SUBSTANȚELE VITALE: INGREDIENTELE VIETII
1. Qi
2. Dezechilibrele lui Qi
3. Sangele
4. Bolile Sangelui
5. Lichidele Organice
6. Lichidele şi bolile lor
7. Esenta Jing
 
CAPITOLUL V. ORGANELE ŞI VISCERELE:
ACTORII DINAMICII ENERGETICE
E. Cele Cinci Organe Zang
2. Cele Şase Viscere Fu
3. Viscerele separate
 
CAPITOLUL VI. ORIGINILE DEZECHILIBRELOR
1. Cele Şase Excese climatice
2. Emoţiile
3. Alimentația
4. Surmenajul
 
CAPITOLUL VII. INTERPRETAREA SIMPTOMELOR
1. Privitul
2. Chestionarea
3. Palpatul
4. Ascultarea şi mirosirea
 
CAPITOLUL VIII. RESTABILIREA ȘI PROTEJAREA ECHILIBRULUI
1. Farmacopee şi dietoterapie
2. Masajele An Mo și Tui Na
3. Acupunctura
4. Echilibrarea Spiritului
5. Qigong
ANEXĂ
BIBLIOGRAFIE
 
 

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.0193 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.