A fost odată ca niciodată Partidul Comunist Român (1921-2021)

A fost odată ca niciodată Partidul Comunist Român (1921-2021)
Preț: 59,95 lei
Disponibilitate: în stoc la furnizor
ISBN: 978-973-46-8500-4
Editura:
Anul publicării: 2021
Pagini: 512

DESCRIERE

A fost odată ca niciodată Partidul Comunist Român (1921-2021) - Adrian Cioroianu
 
... lucrarea de față propune o amplă reconstituire a începuturilor fenomenului care a determinat într-o măsură covîrșitoare traiectoria istorică a României în ultima sută de ani. Valorificînd un important material documentar și dovedind o remarcabilă capacitate analitică, autorii textelor reunite în volum prezintă o imagine detaliată a extremei stîngi românești, cu accent pe anii de ilegalitate în care aceasta și-a construit identitatea, mecanismele și concepțiile definitorii. Portretele nuanțate ale figurilor sale celor mai reprezentative, conturate deopotrivă prin sondarea viziunilor lor ideologice și prin refacerea traseului lor politic, oferă nu doar tabloul viu al unei epoci, ci și o valoroasă cheie de înțelegere a comunismului românesc.
 
„Autorii volumului de față au decis să se întoarcă spre începutul poveștii comunismului românesc. Vom vedea aici, împreună, ecourile unor ani în care simpatiile comuniste erau mai curînd un soi de exotism ideologic și nimeni nu ar fi putut bănui atunci că exotismul va putea deveni vreodată normă și dogmă. Într-o vreme în care niciun spirit lucid nu ar fi putut paria pe victoria comunismului în România, într-un timp în care însuși partidul ce purta acest nume era oficial interzis, totuși unii cetățeni ai acestei țări au activat cu patimă și entuziasm pentru victoria unor idei în care credeau cu încrîncenare și chiar cu o doză bună de fanatism.
 
Așadar, miza cărții este să prezinte pe baza arhivelor o parte din istoria și biografiile, cît mai reale, ale comuniștilor români ce activau în perioada interbelică sau în primii ani ai războiului. Mai precis, ne-au interesat procesele lor – adică întîlnirile lor (nedorite) cu sistemul de justiție românesc, în fața căruia cu toții erau pasibili de un păcat originar: a fi comunist în anii 1930 sau la începutul anilor 1940 însemna a fi un admirator al satrapului Stalin de la Kremlin. Spre stupefacția și neplăcerea justiției românești – ca și spre potențiala noastră uimire dezagreabilă astăzi –, astfel de admiratori au existat în România.” (Adrian Cioroianu)
 
CUPRINS:
 
Prezentarea autorilor
Lista abrevierilor
Prefață. Au fost mai mulți de o mie. Sau despre ce înseamnă a privi şi cealaltă parte a baricadei (Adrian Cioroianu)
 
Capitolul 1. Gheorghe Gheorghiu-Dej: de la răzvrătirea unui muncitor la falsificarea unei legende. „Procesul ceferiştilor” din anii 1933-1934 și răzbunarea ulterioară (Elis Pleșa)
 
Capitolul 2. Ana Pauker - femeia teribilă a comunismului românesc. Procesele de la București și Craiova, 1936 (Dumitru Lăcătușu)
 
Capitolul 3. Nicolae Ceauşescu: tânăr, rebel și ilegalist. О cotitură a destinului: arestarea și procesul din anul 1936 (Cristina Diac)
 
Capitolul 4. Vasile Luca: în parte erou, în parte sursă a Siguranței. Cum a ajuns etnic-maghiarul revoltat să fie victima tovarășilor săi de partid (Liviu Pleşa).
 
Capitolul 5. Petre Constantinescu-Iași: profesor (de istorie), stalinist (din convingere), abonat (la trenuri europene). De la propagandistul guvernului Groza la pensionarul regimului Ceaușescu (Adrian Cioroianu)
 
Capitolul 6. Cazul Petre Gheorghe - între comunism și spionaj. Un ilegalist judecat și executat, în condiții de război (Mihai Burcea)
 
Capitolul 7. Scarlat Callimachi - prinţ, comunist și subiect al Justiţiei carliste (Adrian Cioroianu)
 
Capitolul 8. „Tovarășii din Spania”. Voluntari comunişti români în Brigăzile Internaționale din războiul civil spaniol (Mihai Burcea)
 
Capitolul 9. „Bonjour, Paris!”. Comunişti români în Franța, 1927-1945. Cazul „Afişul roșu” și implicarea unor ilegaliști din România (Corina Doboş).
 
Capitolul 10. Basarabean şi comunist - n-a fost o contradicție în termeni. Membri PCR, simpatizanţi ai partidului și uteciști originari din stânga Prutului (Dumitru Lăcătuşu)
 
Bibliografie selectivă
 

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.0488 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.