21 de lectii pentru secolul XXI
75,00 lei
79,00 lei (-5,06%)

21 de lectii pentru secolul XXI

21 de lectii pentru secolul XXI
-5,1%
Preț: 75,00 lei
79,00 lei (-5,06%)
Promoția expiră la 01.04.2024
Disponibilitate: în stoc la furnizor
ISBN: 978-973-46-7570-8
Editura:
Anul publicării: 2018
Pagini: 400

Recomandă unui prieten

De la:

*
?
Completați numele dumneavoastră
?
Completați adresa dumneavoastră de e-mail

Către:

*
?
Completați numele prietenului dumneavoastră
?
Completați adresa de e-mail a prietenului dumneavoastră
*
?
Codul de siguranță, necesar pentru a face distincție între oameni și programele informatice automate care răspândesc spam

DESCRIERE

21 de lectii pentru secolul XXI - Yuval Noah Harari
 
... intr-o lume invadata de informatii irelevante, claritatea înseamna putere. Cenzura nu înseamna blocarea fluxului de informatii, ci mai curînd asaltarea oamenilor cu dezinformari si lucruri care sa le distraga atentia. 21 de lectii pentru secolul XXI face lumina în privinta unora dintre cele mai presante chestiuni de pe agenda globala actuala.
 
Cum facem fata epidemiei de stiri false? Mai sunt relevante natiunile si religiile? Ce ar trebui sa ne învatam copiii? De ce trece democratia liberala printr-o criza? Este iminent un nou razboi mondial? Ce înseamna ascensiunea lui Donald Trump? Ce civilizatie domina lumea – Occidentul, China, islamul? Europa ar trebui sa-si deschida portile imigrantilor? Poate nationalismul sa rezolve problemele legate de inegalitate si de schimbare climatica? Ce ar trebui sa facem în privinta terorismului?
 
Lumea in care traim arata cu totul diferit de cea in care democratia a invins totalitarismul, pentru ca a stiut cum sa proceseze si sa distribuie informatia, dar astazi, si marea poveste liberala a intrat intr-un impas. Noi lideri autoritari, Brexit-ul, politicile lui Trump, Inteligenta Artificiala si ingineria genetica, fake-news-urile utilizate politic, ca in vremea marilor vanatori de vrajitoare - iata provocarile omului care nu e inca Homo Deus si care, nefiind dispus sa plateasca pentru informatie de calitate, se transforma el insusi intr-un produs manevrabil.
 
Este un volum care pune pe masa temele zilelor noastre, de la Brexit si alegerea lui Trump pana la presa care difuzeaza informatie gratuita si mai ales prin asta manipulatoare. Cenzura nu inseamna numai blocarea unei informatii, ci si inundarea cu o sumedie de informatii ieftine, unele false, care il transforma chiar pe consumator intr-un produs al publicitarilor si politicienilor.
 
Dar omul este echipat sa identifice si sa blocheze fake news-urile care speculeaza fricile si urile, pentru a polariza o societate si a distruge democratia din interior. Trebuie doar sa vrea sa isi cunoasca slabiciunile, sa vada tabloul intreg, nu doar un element din imagine si sa fie dispus sa plateasca nu numai pentru mancare, masini si chiar 10 ani in plus la viata, ci si pentru informatie buna.
 
Yuval Noah Harari este autorul cartilor de succes international Sapiens, Scurta istorie a omenirii si Homo Deus, Scurta istorie a viitorului.
 
Dintr-un interviu luat de Magda Gradinaru:
 
- Yuval Noah Harari, omul isi spune mereu povesti despre sine - Homo Sapiens-ul, asadar, este prin excelenta un povestitor, dar spune - lui insusi si celorlalti - acele povesti in care el are un rol bine alocat. Aici vedeti, de altfel, principala criza a democratiei contemporane - nu mai are la dispozitie acel narativ in care individul sa se simta parte, sa fie relevant, dupa ce povestea liberala, singura ramasa in picioare dintre cele trei narative ale secolului (fascism, comunism, liberalism), nu mai convinge.
 
Asadar, traim astazi o dubla absenta - povestea in care nu mai credem si cea care inca nu a fost inventata. Care e iesirea? Poate omul actual, cel care se indreapta spre Homo Deus, dar nu e inca acolo, sa functioneze in afara unei povesti pe care societatea/lumea o spune despre ea insasi?
 
Este imposibil sa traiesti in intregime fara povesti. Toate comunitatile umane sunt tinute impreuna de credinta in povesti impartasite. Tara mea natala, Israel, de exemplu, este tinuta impreuna de credinta in natiunea israeliana. Economia lumii este tinuta impreuna de credinta in monede ca dolarul si in corporatii ca Google. Si, totusi, acestea sunt fictiuni inventate de oameni.
 
Cand spun ca aceste povesti sunt fictiuni, nu vreau sa spun ca aceste povesti au acest fapt particular sau altul fals. Mai degraba, vreau sa spun ca ele distorsioneaza realitatea facand-o sa para povestea unui erou imaginar.
 
De exemplu, daca spui ca "Romania si-a castigat independenta in 1877", asta face sa para ca Romania este eroul acestei realitati. Daca spui ca "Sunt mai multi crestini decat musulmani in lume", asta face sa para ca tocmai Crestinismul si Islamul sunt eroii acestei realitati. Si daca spui ca "Amazon a castigat anul trecut mai multi bani decat Toyota", atunci e ca si cum Amazon, Toyota si dolarii sunt eroii realitatii.
 
Pe de o parte, toate aceste afirmatii sunt corecte. Romania chiar si-a castigat independenta in 1877. Totusi, in ultima instanta, toate acestea sunt fictiuni, pentru ca natiunile, religiile, corporatiile si banii sunt entitati fictive, care exista doar in imaginatia umana.
 
Asemenea fictiuni nu sunt in mod necesar rele. Ele pot fi foarte utile. Comunitatile umane sunt tinute impreuna de acceptarea acestor povesti comune despre natiuni, religii, corporatii si bani. 20 de milioane de romani pot coopera eficient, deoarece ei cred in povestea natiunii romane. Opt miliarde de oameni pot face comert in mod pasnic, deoarece ei cred in dolarul american si in corporatii precum Amazon. 22 de oameni pot juca un meci de fotbal doar pentru ca ei cred in regulile imaginate ale jocului numit fotbal - reguli inventate de oameni.
 
Problemele apar atunci cand oamenii uita ca acestea sunt doar povesti imaginate si incep sa creada ca sunt realitatea ultima. Ar putea atunci sa isi provoace o imensa suferinta unul altuia, doar de dragul povestii. Huliganii se pot omori unii pe ceilalti pentru un meci de fotbal. Oamenii pot sa inceapa chiar razboaie "pentru a proteja interesele natiunii" sau "pentru a face multi bani pentru corporatie".
 
De pilda, in tara mea, Israel, vad in fiecare zi cum israelienii provoaca multa suferinta palestinienilor, justificand asta prin recurs la povesti imaginare despre "natiunea eterna a Israelului" sau "dreptul divin al poporului evreu".
 
Asta, desigur, ridica intrebarea despre cat de fictionala sau cat de reala este o anumita entitate. Cel mai bun test la care ma pot gandi este cel al suferintei. Daca auzi o poveste si vrei sa stii daca eroul acesteia este o entitate reala sau mai degraba o fictiune, ar trebui sa te intrebi: "poate sa sufere?"
 
CUPRINS:
Introducere
        
Partea I
PROVOCAREA TEHNOLOGICĂ
Capitolul 1. Deziluzionarea
Sfârşitul istoriei a fost amânat    
Capitolul 2. Munca
Când vei fi adult, e posibil să nu ai loc de muncă
Capitolul 3. Libertatea
Big Data e cu ochii pe tine    
Capitolul 4. Egalitatea
Cei care stăpânesc datele stăpânesc viitorul    
 
Partea a II-a
PROVOCAREA POLITICĂ
Capitolul 5. Comunitatea
Oamenii au corpuri    
Capitolul 6. Civilizaţia
Există o singură civilizaţie în lume    
Capitolul 7. Naţionalismul
Problemele globale au nevoie de soluţii globale...
Capitolul 8. Religia
Acum Dumnezeu slujeşte naţiunea    
Capitolul 9. Imigraţia
Se poate ca unele culturi să fie mai bune decât altele
 
Partea a III-a
DISPERAREA SI SPERANŢA
Capitolul 10. Terorismul
Nu te panica            
Capitolul 11. Războiul
Nu subestima niciodată prostia omenească
Capitolul 12. Smerenia
Nu eşti buricul pământului    
Capitolul 13. Dumnezeu
Nu lua numele Domnului in deşert    
Capitolul 14. Secularismul
Recunoaşte-ţi umbra    
    
Partea a IV-a
ADEVĂRUL
Capitolul 15. Ignoranţa
Ştii mai puţine decât crezi        
Capitolul 16. Dreptatea
E posibil ca simţul dreptăţii pe care îl avem să fie învechit.
Capitolul 17. Post-adevărul
Unele ştiri false persistă pentru totdeauna    
Capitolul 18. Ştiinţifico-fantasticul
Viitorul nu este ceea ce vezi în filme    
 
Partea a V-a
FLEXIBILITATEA
Capitolul 19. Educaţia
Schimbarea este singura constantă.
Capitolul 20. Sensul
Viaţa nu este o poveste    
Capitolul 21. Meditaţia
Doar observă    

Mulţumiri
Note
Index
 
 
 
 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.0485 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.