1989 Principiul dominoului

1989 Principiul dominoului
Preț: 69,00 lei
Disponibilitate: în stoc la furnizor
ISBN: 9786060062813
Editura:
Anul publicării: 2019
Pagini: 640

DESCRIERE

1989 Principiul dominoului - Dumitru Preda, Mihai Retegan
 
Tema principală a volumului este criza finală a regimurilor comuniste din Europa. Autorul îşi propune în primul rând scoaterea la lumină a izvoarelor care să evidenţieze cauzele profunde şi mecanismele producerii unor veritabile reacţii social-politice în lanţ, inclusiv a stimulilor acestora, reacţii ce nu au mai putut fi nici prevenite, nici – mai ales – nu au mai putut fi contracarate eficient de regimurile comuniste aflate la putere în Europa.
 
... acceptarea de către conducerea de la Moscova a noului curs, pe fondul deteriorării situaţiei economice interne şi al primelor semnale de dezintegrare a edificiului statal sovietic, fusese prompt sesizată de reprezentanţii diplomaţiei române. Astfel, în preajma tradiţionalei sărbătoriri a Revoluţiei din Octombrie 1917, unele rapoarte atrăgeau atenţia factorilor responsabili de la Bucureşti asupra faptului că, pe lângă alte elemente noi de politică externă promovate de liderii de la Kremlin, aceştia renunţaseră la exprimarea solidarităţii PCUS cu partidele comuniste şi muncitoreşti.
 
Regimul Ceauşescu, confruntat cu grave disfuncţionalităţi interne, amplificate de o largă nemulţumire a populaţiei, provocată de scăderea drastică a nivelului de trai, apărea tot mai izolat.
 
... la 1 Decembrie 1989, generalul Iulian Vlad a prezentat şefului statului un „document în roşu", incendiar la propriu, obţinut de la surse aflate pe culoarele puterii de la Washington, Moscova sau alte capitale aliate uneia sau alteia din cele menţionate. Esenţa raportului era că liderii celor două mai mari puteri de pe planetă se înţelesesem asupra căilor de urmat pentru a trăi într-o lume mai bună, mai sigură. Iar asta presupunea nu doar acceptarea sensibilităţilor celuilalt în materie de înarmare, de susţinere economică, dar şi acţiunea comună pentru eliminarea asperităţilor lumii contemporane, aflate în sau în afara zonei de interes a fiecăruia.
 
Mesajul care ajungea pe căi neştiute la Bucureşti ar fi trebuit să fie extrem de îngrijorător pentru Nicolae Ceauşescu, deoarece evidenţia deplina izolare a regimului său. Nici din Est şi nici din Vest nu mai era de aşteptat vreun ajutor. Cei mari îşi dăduseră mâna încă o dată şi consimţiseră asupra exercitării unor presiuni economice şi politice asupra României pentru a determina înscrierea ţării în tendinţa generală de înnoire si de aşezare a continentului conform intereselor lor...
 

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.0206 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.